Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

08 June, 2009

Spell 7: Diary


Spell 7: Diary

“Witch,dah buat manila kad tu?” Soal Stevey sambil berdiri di luar jendela bersebelahan dengan Moon.
“Dah..tapi kad tu masih ada tempat Zero,aku tak sempat nak ambil,” Jawab Moon tanpa menoleh kearah Stevey.Sibuk dengan kerja sekolahnya yang lain.
“Okey..petang nanti kau dengan di pergi tampal kat seluruh sekolah ni tau?Do not miss one!” Kata Stevey seakan ketua yang memberi arahan.Lihat saja Moon mengangguk,Stevey pun berlalu pergi.Faham dengan Moon yang asyik dibebani kerja.
Dalam sibuk-sibuk menulis,otak Moon ligat memikirkan isi kandungan dairy yang secara tidak sengaja terbaca olehnya.Tiba-tiba Moon tersentak.Tersentak apabila tersedar apa yang ditulis di atas kertas tiu bukanlah jawapan bagi soalan tapi nama Zero.Moon menggaru-garu dahinya.Apa dah jadi dengan aku ni?Cepat-cepat kertas itu di cerai-beraikan.Takut terbaca oleh orang lain.
“Kalau aku tahu isi kandungan buku itu,aku takkan bawa buku itu bersama aku..aku tak sangka..Mine loves Zero??” Keluh Moon lagi lalu menongkat dahi.Runsing.

19 Jan 2008
Ini kali pertama aku rasa perasaan yang selalu diperkatakan oleh orang lain..iaitu perasaan cinta dan jatuh cinta.Aku tahu perasaan ini tidak sepatutnya hadir buat Zero.Ya..it’s Zero.I love Zero.hanya aku dan buku ini saja yanh akan tahu perassan aku terhadap Zero.Aku taknak orang lain tahu sebab Zero adalah milik semua pelajar perempuan di Skyscraper High School.Kalau ada yang tahu ini bermakna aku akan dianggap sama dengan pelajar perempuan yang jatuh cinta dengan dia.Aku taknak!Aku tahu..I’m nobody..I’m worthless..orang macam Zero takkan pandang aku..dia tidak pernah menegur aku walau pun aku hanya berada di sebelah Moon,yang sentiasa dicari oleh Zero.I don’t care anymore..aku tak kisah aku akan tetap mencintai dia…

30 Jan 2008
I’m totally crazy about him..i love him so much.Walaupun dia tidak menciantai aku,aku tetap harap suatu hari nanti dai akan pandang aku dengan cintanya..Zero,kalau saja warkah in boleh disampaikan melalui angin,aku harap kau akan terharu…

Moon menepuk-nepuk dahinya,mengusir segala bayangan yang muncul dimindanya sebentar tadi.
“Moon stop it!” Serta merta Perbuatannya terhenti.Dia seakan mendengar suara Zero.Dia menoleh kearah jendela.Lalngkah terkejutnya Moon sehingga..Gedebuk! terjatuh dari kerusi.Zero terlalu dekat dengannya.
“Moon!” Kata Zero seakan menjerit sambil ingin memanjat jendela itu.
“No!Don’t!I’m okey!” Moon bersuara pantas.Dia segera berdiri lalu melangkah beberapa tapak kebelakang.Tingkah Zero terhenti dan duduk di mulut jendela.Moon mengibas-ngibas pinafonya.Buku latihannya dicapai pantas.
“Apa ku buat kat sini?” Soal Moon dingin.Namun Zero tidak menjawab melainkan menunjukkan beberapa manila kad berwarna-warni di tangannya.
“I can’t..apa kata lepas waktu sekolah nanti?” Moon cepat-cepat memberi cadangan.
“Lepas sekolah?Tapi..”
“Tak apa..i can handle it,”

*******

“Excuse me..aku minta maaf kalau kedatangan aku ni merimaskan kamu.” Kata Mine denag penuh sopan agar tidak melukai pelayang itu.
“It’s okey,” Jawab pelayan perempuan itu sambil mengeluarkan sesuatu dari poket apronnya.Sebuah buku dihulurkan kepada Mine.
“Wah!Tapi macam mana kamu boleh...” Kata Mine teruja sambil menyambut huluran itu.
“Someone returned it,”
“Siapa?”
“Aku minta maaf tapi pemberi itu tidak ingin identitinya diketahui..aku minta maaf,”
“It’s okey..anyway,thank you dan tolong ucapkan terima kasih padanya sebab kembalikan buku ni,”
“Okey,” Jawab pelayan itu pendek.Mine pun keluar dari café itu sambil memasukkan bukunya kedalam begnya.Siapa orang tu?Harap-harap dia tak baca buku ni..Mine berdoa dalam hati.Tiba-tiba Mine dikejutkan oleh bunyi deringan telefon bimbitnya.
“Kenapa Moon?”

*******

“Mana Moon ni..kata jam 2,tak sampai-sampai pun?” Soal Mine sendiri sambil melihat jam di tangannya.Kedengaran bunyi tapak kaki berjalan kearah Taman Science di man ataman itu adalah tempat dia dan Moon berjanji.
“Moon..i’t that you?Kalau itu kau..keluar sekarang.”Soal Mine seakan takut.Takut bukan dia saja yang menunggu di taman itu.
“Mine?” Kelihatan wajah Zero muncul di pintu gerbang taman tersebut.Mine tersentak.
“Zero?Macam mana kau boleh tahu nama aku?”
“Takda sebab aku tak boleh tahu nama kau,kan?Actually..aku dah lama kenal kau,lagipun kau dah cukup terkenal dengan berada disisi Moon.” Jawab Zero sambil menghampiri Mine.
“Ooo..by the way,ada nampak Moon tak?”
“Aku pun nak cari dia juga..katanya nak tunggu aku kat taman ni..tapi..” Mine dan Zero sambil berpandangan.Barulah mereka sedar,Moon merancang perjumpaan itu.Tapikenapa?Toba-tiba telefin bimbit Zero bergegar tanda mesej masuk.Mesej dari Moon.
Witch: Sorry,aku tak dapat pergi..so,aku suruh Mine.Tak apakan?

Telefon bimbit itu ditutup kasar.Tak guna punya Witch,kalau dah tahu tak dapat datang mesejlah awal-awal,ni nak tunggu Mine sampai baru nak hantar mesej.
“Moon ada cakap tak tujuan kita pergi kat sekolah?” Mine menganggu.Tapi dalam hati,dia benar-benar gembira dapat meluangkan masa dengan puteranya walaupun hanya untuk seketika.
“Kalau gitu,kita pergi kelas aku dulu..nak ambil manila kad lepas tu kita tampal,boleh?” Mine mengangguk sekali lagi.Seperti menurut segala perintah maharaja mutlak.

Setelah selesai menapal semua poster,Zero pun menghantar Mine balik ke rumah menggunakna motornya.Tapi dia tidak terus balik ke rumah banglonya selepas menghantar Mine tapi menuju pula ke Syarikat IE.Dalam masa yang sama,satu mesej dari Moon tidak terbaca.
Kehadiran mesej itu disedari ketika ingin membuat panggilan ke nombor Moon.Mesej itu sampai sejak pukul 3.40pm dan sekarang sudah mencapai jam 8.30pm.Zero tersentak lalu cepat-cepat menunggang motornya dan menuju ketempat yang dimaksudkan Moon.
Witch: Aku ada hal nak cakap,aku tunggu kat taman rekreasi.

Mana mungkin Moon masih menunggu aku,dia dah menunggu beberapa jam..tapi pergi sajalah,manalah tahu.Sangkaan Zero 100% meleset.Moon masih berada di sana sedang bermain buaian.Zero mengeluh kecil.Witch ni memang nak hantar aku kat hospital bahagia..
“Hei..Moon!Kau tak tahukah sekarang dah jam berapa?” Moon tersentak lantas bangkit dan menoleh ke arah Zero.
“Kau yang tak tahu sekarang dah jam berapa..aku dah tunggu kau 4 jam tau,” Marah Moon.Bulu romanya dah naik beku melawan kesejukan dimalam itu.
“Buat apa kau tunggu?”
“Dah aku cakap aku nak tunggu..aku nak cakap sikit dengan kau,” Jelas Moon sambil menuju ke bangku yang disediakan ditaman itu.Zero menghampiri moon sambil melabuhkan punggung tidak dekat dengan Moon.Nasib baik kerusi itu panjang kalau tak memang conform aku kena flying-kick Moon.
“Cakaplah..aku penat ni.” Katanya lagi sambil memeluk tubuh dan menutup rapat matanya.
“Penat…penat..aku lagi penat tunggu kau kat taman ni..dahlah banyak nyamuk,” Rungut Moon lagi.Tanpa sedar Zero sudah terlelap.Mungkin terlalu penat dengan kerjanya di syatikat IE.
“Ada Mine cakap apa-apa…” Buk! Kepala Zero terjatuh tepat-tepat diatas paha Moon.Moon segera terdiam.
“Hei..Zero!Bangun!” Marah Moon sambil mencekak pinggang.Cahaya terang dari bulan yang memancar menerangi wajah Zero yang hanya separuh.Buat seketika Moon terpaku,seakan terpukau dengan wajah kacak Zero.Jantung Moon mula berdenyut laju lagi..lagu sehingga dia seakan hilang nafas.
Wajah Zero dipandang lama.Moon dapat rasa sedikit keletihan di sebalik wajah itu.Zero seakan tidak tidur selama semalaman.Tanpa disedari minda dan fikiran,tangan Moon menlembut rambut Zero.Namun hanya seketika,Moon tiba-tiba terbangun dari ilusinya.What am I doing??Dengan kasar Moon menolak Zero dari pahanya sehinggakan Zero tergolek atas tanah.Zero segera terbangun.Kepalanya tidak lagi merasa kelembutan tapi kesakitan.
“Auch!” Kata Zero seakan menjerit.Kepalanya diusap.Dia segera berdiri.
“Apa kau ni?kalau kau nak bangunkan aku sekali pun janganlah dengan cara kasar..akit kepala aku,tau!” Sambung Zero lagi.Moon berdiri sambil memandang ke arah lain.

Si..siapa..suruh,..aku dah bangunkan kaubanyak kali..tapi..kau tetap tak bangun..” Jawab Moon sedaya-uapa menyembunyikan kegugupannya.
“Kenapa ni Moon Morgana?” Soal Zero dengan panggilan pewnuh nama Moon.Menyedari Moon gugup menjelaskan situasi.Serta-merta jantung moon berdenyut laju lagi,ia seakan tidak dapat dikawal olehnya.Nafasnay sudah naik turun.Not again?He just callin my name..and it’s happening again??Moon melangkah beberapa tapak kebelakang.
“Kenapa ni?” Soal Zero seakan cemas.Dia melangkah menghampiri Moon.
“Stop!!Do not ever come…” Seperti biasa,setiap kali Zero ingin mendekatinya,Moon sentiasa menentang habis-habisan.
“Okey..i won’t..tapi kenap?Please Moon tolong bagi tau aku apa sebabnya kau tak nak aku dekat dengan kau..kau tahu tak setiap kali kau menjahui aku,It’s hutr me..”
“Whu is it hurt you?”
“Because…” Ayat Zero segera terhenti.Menyedari dia akan merosakan hubungan yang sedia antara dia dan Moon.
“It’s nothing..tapi aku perlu tahu juga apa sebab kau menjauhi aku?” Sambung Zero.
“Okey…emm…aku tak tahu kenapa tapi..jantung aku macam ada masalah…”
“What???” Soal Zero seakan menjerit.Moon tercuit sedikit dek terkejut.
“Syhh!!Aku belum habis cakap lagilah…jantung aku macam nak meletup bila kau dekat dengan aku..sebeb tu..” Ayat Moon segera terhenti apabila Zero tiba-tiba saga tergelak sakan mengalahkan orang gila.Moon menghentak kaki tanda protes.Geram dengan sikap Zero ditambah pula dia tidak tahu kenapa Zero tiba-tiba sahaja ketawa.Aku tak kata sesuatu yang lucu pun?
“Stop it Zero!Kau macam orang gila tau tak?” Marah Moon tapi Zero masih tidak berhenti.Apalah yang lucu sangat.
“Suka hati kau lah..aku nak balik.Tak pasal-pasal aku dicop sebagai orang gila lagi.” Moon mulai beredar melintasi Zero tapi tangan Moon sempat disentap lalu menari Moon dekat dengannya.
“Trust me..you love me,Moon Morgana Sarandani,” Bisik Zero di telinga Moon.Dengan segera Moon menolak kasar tubuh Zero dan terus melarikan diri dari tempat itu.

1 comment:

  1. First time rasa teruja baca love story. You're good!!

    ReplyDelete

Komen anda amat bermakna..terima kasih(^o^)

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.