Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

15 July, 2009

Spell 19 : Should it be?

Spell 19 : Should It Be?

“Baiklah..persetujuan telah pun dicapai..aku harap hubungan kekeluargaan ini akan perpanjangan,” Kata Tuan Sarandani sambil menghulurkan salam.Huluran itu disambut mesra.


“Aku juga berharap demikian..dan tiada lagi permusuhan,” Balas Tuan Albumin pula sempat melirik kearah Lady Yuna yang sedang duduk memeluk tubuh.Puan SAphiera yang selalu lembut sekadar tersenyum dan mengangguk tanda setuju.Zany dan Hanna gembira tidak terhingga memandang keluarga itu sudah emulakan satu hubungan yang baik.Namun,dia sedikit terkilan dengan sikap ibunya yang dari dulu tidak pernah berubah.Keras hati sangat!


Tiba-tiba mereka dikejutkan dengan tolakan pintu yang berdentum,serta merta mereka memandang kea rah bunyi kuat tersebut.


“Moon!Moon!...wait..listen to me..!” Jerit Zero sambil mengejar namun langkah Moon yang pantas mengalahkan cheetah menuruni anak tangga sekali gus membantutkan kaki Zero dari melangkah.


Pandangan mereka sili berganti dari Moon ke Zero.Pelik dengan sikap mereka..tadi datang sama-sama..lepas tu??Entah..apa dah terjadi..


Di tengah-tengah jalan yang gelap Moon cuba menahan teksi secepat mungkin,kaki dan tubunya menggeletar.Bukan saja kaki dan tubuh tapi jantungnya..bahagian jantungnya itu yang Moon tidak faham,memang jantungnya berdegup kencang setiap kali Zero dekat denagnnya,tapi kali ini ia berbeza dari sebelum ini..ia seakan memberi Moon nafas yang baru.


Berhenti saja teksi dihadapannya,Moon terus masuk tanpa menunggu masa.Kereta itu meluncur laju menuju ke rumah banglo keluarganya.


Moon menghempap badan diatas katil biliknya.Tanpa dia sedari air hangat menitis di pipinya.It’s hurt me..


Previously…

“Itu gambar..aku?” Perlahan-lahan Moon menuturkan ayatnya sambil bangkit dari duduk.Zero menutup rapat matanya,memang itu adalah kecuaian terbesarnya..membiarkan Moon menjumpai telefon bimbit itu.Telefon bimbit yang sentiasa dijaga rapi.Zero menghampiri Moon.


“I all ready told you..i love you..so much!” Ujar Zero.Perasaannya tidak mampu ditahan lagi,sayangnya pada Moon sudah menjadi letupan gunung berapi.Bulat mata Moon mendengar pengucapan Zero.Jantung kini sudah kuat mengetuk tulang rusuknya.Badannya tiba-tiba menggeletar seakan dikenakan kejutan elektrik.Moon langsung tidak boleh berkata apa-apa..ayat yang sama ketika mereka berada dipuncak.


Perlahan-lahan tangan Zero membawa Moon masuk kedalam dakapannya.Entah kenapa Zero menitiskan air mata.Moon tersentak seolah-olah baru bangun dari mimpi ngeri.Serta merta Moon menolak kasar tubuh Zero.


“It can’t be..kau tak sepatutnya ada perasaan itu Zero!Kau sepatutnya buang perasaan itu..semuanya!!”


“No!..kenapa aku perlu buang semua tu kalau kau juga punya perasaan yang sama terhadap aku..you..”


PANG!! Zero mata membulat.Terasa pedas dibahagian pipinya.Zero memandang Moon,Moon mengalirkan air mata..


“I hate you!” Keras nada suar Moon.Sejurus itu Moon lekas meninggalkan Zero menuruni anak tangga.


“NOO!!!” Moon menjerit sambil membenamkan mukanya dipermukaan bantal.Melepaskan rasa yang bercampur baur dalam hatinya.


“Oh..God..it’s hurt me like hell…perasaan ini terlalu menyakitkan..tidak mungkin ia cinta seperti orang-orang memanggilnya..ini tentu bukan…” Moon menyangkal isi hatinya sendiri.Air mata deras mengalir.


“It is love Moon..” Tiba-tiba Moon disapa dari belakang.Suara lembut milik ibunya.Moon menghadap kearah pintu.Puan SAphiera sedang menghampiri katil lalu melabuhkan punggung.


“You..love Zero?” Hah?bulat mata Moon.


“Tak..” Cepat saja Moon menjawab.


“You don’t?” cepat juga dia mengangguk.


“You hate him?” Moon tidak melakukan sebarang aksi..perlahan-lahan kepalanya mengangguk dan menggeleng.Dia sendiri tidak tahu perasaan apa yang sedang dia alami..ia seakan budak yang baru hendak belajar berjalan.Kepala Moon diusap.


“You love him,Moon..mama sepatutnya tidak perlu bagi tahu semua ni pada Moon sebab Moon dah besar panjang untuk tahu perkara ini.Cinta tidak semestinya melibatkan bahagi,cinta jga tidak semestinya penyakit angau..tapi cinta itu perasaan yang bercampur..takut,bahagia,selamat,benci,marah…semua perasaan didunia ini bercampur.Kita tak boleh nak mempertikaikannya,kita juga tidak boleh menafikannya kerana apa yang Moon nafikan itu bertentangan dengan kata hati Moon sendiri,” Moon terdiam.Aku memang benci bila Zero dekat dengan aku,aku memang marah bila dia dekat dengan aku,aku juga rasa bahagi bila dia menuturkan ayat ‘itu’,aku juga rasa selamat bila dia melingkarkan selendang itu di leher aku..i felt it..is it love?


“What should I do,ma?” pelan saja ayat Moon.


“Talk to him..”


“No!..aku dengan dia jauh mama..kami tak boleh bersama..”


“Why not?”


“Because..i all ready told him that I hate him..yea..it’s not love..it’s hate!” Moon tetap menyangkal kata hatinya.


“Okey..mama juga tak boleh paksa Moon..mama tinggalkan Moon,key?” Moon mengagguk perlahan.Sejurus saja pintu tertutup dari luar,sekali lagi Moon menghempaskan diri dikatil empuk itu.


****


“What??” Jantung seakan tersepit diantara paru-paru mendengar ayat yang terbit di bibir kakak dan abang iparnya.Hanna dan Zany mengangguk mengiyakan.Zero pula duduk tenang sambil memandang kearah lain.


“Aku dengan dia pergi beli bahan?Why me??” Soal Moon tidak puas hati.Serta merta wajah Hanna berubah sedih.Selepas perbicaraan keluarga 2 hari yang lalu,mereka sekeluarga telah melangsungkan majlis penyatuan keluarga.


“Moon tak sanggup lakukan ini untuk kakak?” Sayu nada suara Hanna.Moon mendengus lembut,aku sanggup but not with him!


“Okey..” Moon menjawab lembut,cam takda tenaga.Tubuhnya melentok disofa.Sekilas dia memandang kearah Zero,masih memandang kearah lain.Sah..orang pelik di dunia dan akhirat..


Sepanjang perjalanan menuju ke OneBorneo,Moon dan Zero tidak banyak bercakap,masing-masing membuat kerja sendiri.Moon meneliti bahan yang perlu dibeli dan Zero pula memandu.Dua orang berada ditempat yang sama,tapi berbeza alam.


Selesai saja memakir kereta,Zero terus keluar dan menuju ke pintu utama memasuki shoping complex itu.Moon ditinggalkan dibelakang sendiri.Moon sekadar memandang langkah Zero yang semakin jauh meninggalkannya.Malas memanggil,Moon terus berjalan.Mencari bahan seorang diri.


“Hei..tak boleh tolong sikit?” Soal Moon.Makin lemas membuat kerja itu seorang diri,Zero pula hanya memandang buat tidak tahu.Di tangan Moon banyak peganggan,Zero pula sekadar tolong melihat.Apalah…Tanpa menjawab,Barang-barang ditangan Moon disambar lalu melangkah cepat menuju ke kereta.Moon mengetap bibir.Bosan diperlakukan seperti halimunan.


“Tunggu kejap..aku nak pergi tandas,” Kata Moon sebaik saja dia dekat dengan Zero.Zero mengangguk kecil tanpa memandang Moon.Moon pun berlalu.


15 minit kemudian…


Seperti orang kehilangan harta tapi tidak boleh berbuat apa-apa,asyik mundar-mandir dan melihat jam tangan.Peluh mengalir didahinya.Mana dia ni..takkan sesat,kot?


Akibat tidak sabar,Zero kembali semula kedalam shopping compleks itu,mencari Moon.Mana tau..tiba-tiba diculik,.tapi tak mungkin..Moon kan ratu taekwondo..tapi lambat sangat.


Seluruh tandas dibangunan itu di cari,tapi setakat itu masih belum menemui apa-apa jejak.Zero mengeluh,tidak semana-mana,tubuhnya terberlanggar dengan seseorang.Mereka berpandangan.


“Moon?Kau pergi mana?”


Kan aku pergi tandas tadi?”


“Eya..tapi kenapa lambat sangat?Kau taukan aku tak suka menunggu,” tipu 99.99%..


“Okey..sorry..tapayalah marah..aku bukan sengaja pun..tadi aku terlanggar budak…”


“Dah..dah..takpayah explain..jom!” Kata Zero memintas Moon.Tangan Moon disambar lalu menariknya keluar dari situ.Tapi pantas saja Moon menarik kembali tangannya.Zero tersentak lalu berpaling kearah Moon.


“Aku tahu jalan keluar!” Selesai bercakap,Moon terus berlalu meninggalkan Zero.Zero menghela nafas,kecewa lalu menyusul langkah Moon.

****************************

3 comments:

  1. Best tp jgnla bg moon tu ego sgt.. cian kat zero..

    ReplyDelete
  2. best sgt citer nie..
    moon tue ego sgt la..
    sambung lagi yer..

    ReplyDelete
  3. tol tu..jngn la ego sngt si moon tu. cian kat zero..kang klu zero dh x suka kt moon..mngis kang.. hikhik..

    hope x terjadi..

    ReplyDelete

Komen anda amat bermakna..terima kasih(^o^)

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.