Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

17 July, 2009

Spell 20 : My Only Love


Spell 20 : My Only Love

STOP!

Moon membentak dalam hati.Perasaan dan mindanya bercelaru.Kusut!Macam benang yang dikusutkan.Seketul batu yang ada ditepi kakinya dipungut lalu dilempar ke kolam Taman Science sekolahnya,walaupun terang-terang ‘JANGAN BUANG APA-APA DALAM KOLAM’ tertulis depan matanya.


Moon tak terfikir pun semua tu,yang ada di mindanya hanya satu,iaitu Zero!Puas dihalau,puas ditendang keluar tapi akhirnya bertandang juga,mengetuk juga.Dia buntu,dan apa yang dia boleh buat hanyalah mengeluh.


“I love him…” Moon berbisik perlahan.


“Aku dah puas dibuli,dipijak oleh kamu,aku bosan jadi hamba korang!Aku bosan!” Tiba-tiba Moo dikejutkan dengan satu suara yang lantang berdekatan dengan Taman Science itu.Moon mengangkat badan dari duduknya lalu keluar dari pintu yang seakan gate,dilingkari tumbu-tumbuhan.Bukan hanya dia yang menyaksikan drama itu,tapi para pelajar yang sedang duduk juga menumpukan perhatian kepada mereka.Umi Ami dan Trisha.Umi dalam keadaa yang terduduk atas tanah,mungkin ditolak.


“Hei..kau dengar sini baik-baik..kau tu takkan ada kat sekolah ni,tanpa aku..takkan ada yang nak kawan dengan kau..you are nothing!” Bentak Trisha.Bangga konon dengan pencapaiannya.Moon hanya memandang dari arah gate.Ami pula sekadar menjadi pemerhati,tiada riak ingin menolong.


“Kalau gitu..aku tak perlukan kau,aku tak perlukan kawan..aku hanya perlukan diri aku sendiri!” Umi berani membentak.Dia bertekad tidak mahu dipijak lagi seperi sebelum-sebelum ini.Umi bangkit tapi belum sempat pun berdiri,Trisha menolak tubuhnya sekali lagi.


“As yau wish..nobody will help her!” Laung Trisha seakan memberi amaran.Mereka beredar,Trisha sempat memberi jelingan mengejek pada Umi,Ami pula langsung tidak melihat Umi.Pergi begitu saja.


Bahu Umi jatuh,beban dibahunya semakin memberat.Tanpa mempedulikan tatapan orang lain,Umi berdiri,cuba bangkit namum malangnya,dia terduduk semula,kakinya seakan terseliuh.Langsung tiada yang berani dekat dengan Umi,ternyata pengaruh Trisha disekolah tu agak

besar.


Tiba-tiba muncul satu huluran tangan,huluran itu dipandang sekilas sebelum mendongkok.Moon.


“Jom..aku tolong,” Umi tersenyum segaris,takda bunga.Tangan Moon dicapai.Moon membantu Umi untuk berdiri.Bahunya dipaut untuk mengimbangkan badan.


“Thank you..” Ucap Umi.


“Takapa..kitakan kawan,” Umi tersentak seketika lantas tersenyum.


“Dah..aku bawa kau pergi bilik sakit,” Umi sekadar mengangguk.Wajah Umi berkerut menahan sakit.


“Suyen!” Moon memanggil seorang gadis berpakaian serba biru,pengawas.


“Kau tahu kerja kau,” Moon menyambung.Memberi peringatan.Suyen mengangguk,faham dengan kata-kata ‘big bos’nya.


****


“So,boleh datang malam ni?” Soal Moon sambil memandang wajah kawanya satu persatu.Umi,Mine dan Stevey.


“Boleh..” Stevey menjawab.Bunyi macam terpaksa.Mine pula jangan cakap,dia yang beriya-iya paksa Stevey untuk datang.Pasal tu kedengaran terpaksa.


“Jangan lupa Umi,” pesan Mine.Umi yang duduk bersebelahan dengannya dipandang sekilas.


“I’m in!” Pantas Umi menjawab.Rasanya tiada apa yang perlu ditakutkannya lagi,semua selamat.


“Moon?” Panggil Mine.Semua memandang Mine.


“Tak sangka aku,kau ni misteri juga..banyak sangat rahsia.Aku langsung tak tahu kau ada kakak,”


“Malaslah nak cerita hal yag menyakitkan hati..tapi,rasanya buka aku saja yang berrahsia,kan?” Moon seakan menyindir.Mine tersengih.Munccul tanda soal di kepala Umi dan Stevey.Tidak faham.


“Eyalah..tapi aku rasa kau tak baca habis,sebab kau tak tahu pasal Jan didalam tu,”


“Ooo..kau memang suka pada Janlah ni?” moon meneka.


“Aa’ah..tapi..yalah..kan dia tu polis..mestilah cari gadis yang matang..bukan macam aku..sebijik patung di tengah sawah!”


“Wait..wait..rasanya korang dah tukae topik ni?” Stevey menyoal persoalannya.


“Memang..lagi pun ni halo rang tua-tua..budak kecik takpayah tau,” Mine berseloroh.Belum sempat Stevey menaipis bahu Mine,Mine sudah dulu menyelamatkan diri,melarikan diri.Stevey yang tidak puas hati mengejar Stevey.Umi dan Moon sekadar menjadi pemerhati.Sesekali senyuman terbit dibibir.Dua-dua pun budak kecik.


*****


Lemas!Jalan sana,jalan sini,hai sana,hai sini..salam sana,salam sini..macam menjaja pula mama ni.Zero mengeluh dalam hati.Peristiwa yang sama setiap kali Zero dibawa datang kemajlis-majlis,terutama sekali semasa dia menjadi CEO Syarikat IE.Lagi banyak jalan..bayangkan besar dewan hotel seluas padam rugbi.Lenguh satu badan.


Lady Yuna suka sangat memperomosikan Zero pada teman-temannya yang punya anak gadis.Kot-kot ada yang yang tersangkut..boleh juga buka satu lagi cawangan perkongsian.


“Mama,Zero pergi tandas dulu,ya?” Zero membuat alas an.Lady Yuna sekadar mengangguk.Zero pun beredar,bukan ketandas tapi dapur.Zero menuju ke singki,paip dibuka lalu

mencuci mukanya yang sedikir panas.


Langkah Moon mati sebaik ternampak Zero berada di singki.Niat untuk membasuh tangan dibatalkan,tisu dicapai lalu menarik 3 helaian tisu.Lalu segera beredar.Zero langsung tidak perasan akan kehadiran Moon.Derap langkahnya hampir tidak kedengaran.


Bunyi band kedengaran,Zero memandang jam ditangan,almost 8.Zero bergegas keluar.Sebuah band sudah berada di atas pentas.Zero berjalan pantas menuju ke atas pentas.Microfhone dipegang.


“Attention please!” Suara bergema kedengaran.Semua tetamu memandang kearah pentas.Moon mengedutkan dahi,Takkan ini kejutan Zero?


“Selamat petang tetamu sekalian..this is my band..Ches,the drummer.Uto,the keyboard and Awie,Alven and Nadal..the guitarist.” Satu persatu diperkenalkan.Mereka sekadar melambaikan tangan.Nadal juga salah satu member Zero.Nadal menjadi ahli band itu selepas beberapa tahun mengenali Zero.Sebenarnya,Nadal langsung tidak tahu bermain gitar,apa lagi pegang gitar..tapi dia belajar.Akhirnya dapat juga jadi gitaris.Namun,rahsia Zero tersimpan kemas semuanya.Dia juga tidak tahu siapa Zero yang sebenarnya,mala tidak tahu pun The Mask adalah abangnya.Baru-baru ni aja dia dapat tahu selepas berada dipuncak.


“I’m the vocalist ofcause..kami akan mainkan lagu dari Edwin McCain bertajuk I’ll Be..lagu ini ditujukan khas buat abang dan kakak ipar aku..semoga bahagi sentiasa,”


Kedengaran tepukan gemuruh diruang itu.Terutamanya Lady Yuna,bertepuk sakan.Moon pula ternganga..ini kejutan dia??Dia ada band??Bila lagi??Moon dilanda persoalan.Rupanya Zero lagi misteri.Muzik mula dimainkan


The strands in your eyes that color them wonderful
Stop me and steal my breath
Emeralds from mountains thrust toward the sky
Never revealing their depth



Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated
I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache that hang from above


I'll be your crying shoulder
I'll be your love suicide
and I'll be better when I'm older
I'll be the greatest fan of your life


Moon seakan terpana.Suara Zero meresap dalam sanubarinya.Terasa seperti lagu itu ditujukan kepadanya.Terasa seperti hanya dia dan Zero yang berada di majlis itu.


Rain falls angry on the tin roof
As we lie awake in my bed
You're my survival, you're my living proof
My love is alive not dead
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache, that hang from above


Sesekali Zero memandang kearah Moon.Matanya seakan memberitahu maksud tersirat lagu tersebut.Kadang-kadang mata mereka bertentangan.Moon kalah.Dia dulu mengalihkn mata.Dadanya disentuh.Berdegup kencang.


I'll be your crying shoulder
I'll be your love suicide
and I'll be better when I'm older
I'll be the greatest fan of your life


Rain falls angry on the tin roof
As we lie awake in my bed
You're my survival, you're my living proof
My love is alive not dead
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache, that hang from above


I've been dropped out, burned up,

fought my way back from the dead
Tuned in, turned on,

Remembered the things that you said.


Moon menahan airmatanya daripada jatuh.Hatinya terharu,tersentuh tapi sakit.Terpaksa membuang rasa itu dari hatinya.Tepukan begitu gemuruh diberikan kepada band tersebut.Moon berlalu ketandas.


****


Semua tetamu sudah pun beransur pulang.Kini tinggal Umi dan Mine.Stevey sudah pun balik bersama Nadal memandangkan dia datang bersama Nadal.


Selepas menghantar Mine dan Umi ke pintu gate,Moon masuk semula kedalam banglo.Kelihatan Puan Saphiera,Hanna dan Zany masih lagi berbual di ruang tamu.Moon menghempas badan disebelah ibunya.Penat sekaligus lemas.Tidak suka keadaan yang sesak.Kalau taman permainan bolehlah..


“Penat?” Soal Puan Saphiera.


“Tak juga..tapi sikit-sikit aja,”


“Itu baru majlis penyatuan,belum lagi Moon yang kahwin,” Hanna berseloroh.Moon sekadar tergelak kecil.


“Okeylah..Moon nak mandi,melekit,”


“Aa’ah..pergilah..” Jawab Puan Saphiera.Moon menaiki tangga menuju kebilik tetamu.Tapi langkahnya terhenti sebaik ternampak sekeping nota kecil terselit bawah pintu.Kertas itu dipungut lalu dibaca.


Datang atas bumbung,ikut arah arrow..just come..

-Zero-


Kertas itu dilipat lalu disimpan dalam poket seluar.This is the last one..lepas ni,no more..aku takkan jumpa dia lagi..i hope..


Moon mengikit semua arah anak panah sehinggalah dia bertemu satu tangga kecil menuju keatas bumbung.Moon merenung tangga dari bawah keatas..masih ragu-ragu dengan keputusannya.Tapi,tangga itu dinaiki juga akhirnya.Benda pertama yang menyapanya ialah angin lembut barulah susuk tubuh Zero yang sedang memandang ke bulan yang terang lagi bulat sambil bersandan ketembok putih.Kedua-dua tangan dimasukkan kedalam poket.So…cute!Moon memuji dalam hati..


“Why?” Soal Moon sambil bersandar di tembok bertentangan dengan Zero.Zero masih diam,masih menatap bulan terang.


“Why the moon so bright?” Zero menjawab dengan soalan.Moon buat muka pelik.


“Tak belajar sciencekah?Kan matahari memantulkan cahaya pada…”


“No..i mean,why are you so btight?” Soalnya pula sambil memandangan Moon yang sudah terpana tambah cemas.Cepat-cepat Moon membuang emosi tersebut.


“I’m not!” Moon melarikan pandanggan dari Zero.


“Yes you are..kala tak,kenapa aku boleh cintakan kau?” Suara Zero seakan bergurau.


“Zero..please!”


“Shhhh….nikmati pemandangan ni dengan aku..kejap aja,kay?” Moon terdiam lalu mendengus nafas kasar.Macam mana nak concentrate pada bulan kalau kau ada di sini?Stupid Zero!


Setelah lama berdiri bersama,menatap benda yang sama..akhirnya Moon memulakan bicara.


“Let me go,Zero,” Zero tersentak lalu berpaling kearah Moon.


“Just let me go..” Sekali lagi.Moon memulakan langkah menuruni anak tangga.


“Why??kenapa aku selalu perlu melepaskan kau?berapa kali aku perlu melepaskan kau Moon?kenapa semua tu perlu sedangkan aku cintakkan kau..aku taknak dan takkan lepaskan kau,never,ever and forever!” Keras nada suara Zero.Dia bertekad dia tidak akan melepaskan Moon.Tanpa Moon sedari,air matanya menitis.Perit.


“Kalau begitu aku akan berusaha untuk melepaskan diri,” Selesai menghabiskan ayatnya,langkah disambung menuruni anak tangga.Moon sudah tidak kelihatan.Zero mengeluh.Belakang kepala disandarkan ke tembok.Muka diraup berkali-kali.Seketika kemudian,tembok tebal itu menjadi mangsa buku limanya.Melepaskan kesakitan.


“I’m sorry Zero..i can’t have you..” Moon berbisik dalam hati.

****************

5 comments:

  1. nk nagis ni!!moon ni kras kpala tol la.. gram sngt!! moon2.. eei..

    teremosi plak..good job okie~ cpt smbng tau..

    ReplyDelete
  2. 2 lah. dgil btol lah minah sorang ni.

    pape pon cpt smbung k...

    ReplyDelete
  3. nape la ngan moon ni? ego ye? ade rahsai lagi ke? huhuhuhu.. sian kat zero.. pe kate cari je awek lain.. biar moon no jeles skittt. sakit hati je la... huihuhuhuh

    ReplyDelete
  4. ish moon ni..pelik tol..
    sambung cepat ye..
    x sabar nak bc new n3

    ReplyDelete
  5. so sweeetttt...
    tp geram sbb moon keras kepala sgt...
    sian zero...

    ReplyDelete

Komen anda amat bermakna..terima kasih(^o^)

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.