Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

23 July, 2009

Spell 22 : The Witch Is Mine


Spell 22 : The Witch is mine

Sudah beberapa jam mereka berada di bilik itu,tapi dalam beberapa jam jugalah mereka mendiamkan diri.Macam halimunan,masing-masing tak nampak sesama sendiri.Moon yang sedang membaca di meja sesekali menjeling kearah Zero.Zero yang selalu meniup sikunya,timbul rasa balas kasihan dihati Moon.Memang dari sedari tadi Moon memandang Zero,tapi Zero saja yang tidak perasan.Dia buat Moon macam almari yang berdiri tegak dihadapannya.Buku di tangan ditutup lalu diletakkan atas meja.


“Zero..siku kau luka,” Kata Moon.


“Dah tahu buat apa cakap,dia ajalah!” Nada sebal.Moon mendengus.Aku memang tak fahamlah dengan sikap makhluk satu ni..kadang-kadang,baik sangat..tapi sekejap aja..dah jadi sinis.Geram aku!Moon bangkit menuju kealmari lalu membuka pintu almari,sebuah kotak first aid dibawa keluar.Tanpa kebenaran dari Zero,Moon melabuhkan punggung disebelahnya.Zero tersentak.


“Sini..biar aku sapu,”


“Takpayah!” Kata Zero sambil melarikan sikunya,seperti takut Moon akan makan sikunya.


“Boleh tak dengar caka aku!” Nada Moon sudah bertukar serius.Zero tersentak buat yang kedua kalinya.Seperti dipukau,Zero perlahan-lahan mendekatkan sikunya pada Moon.Sebelum menyapukan iodine,luka itu dibersihkan dengan air suam.Zero hanya memandang Moon mengerjakan sikunya.Cara Zero memandang Moon seakan dia ingin tahu.Why being nice if I have to let you go afterall?


“Ini bilik persatuan kau kan?” Moon mengangguk.Selamba.Tiada apa yang dirasainya saat itu,jantung,paru-paru,kepala lutut..semua okey..seperti,berada dekat dengan Zero memberi nafas baru dalam dirinya.


“Macam mana boleh tau?Kan kah bilik ni dah dibubarkan sebelum kau pindah?”


“I know everything about you,” Simple saja ayatnya.Moon tersenyum segaris.Tau pula dia pasal aku..


“Dah.”


“Dah?dah apa?” Soal Zero pelik.


“Siku kau dah siap diplaster..kau mimpikah apa?”


“Oo!” Zero sekadar mengangguk.Sah.langsung dia tak rasa apa-apa waktu Moon menyapukan iodine mahupun menampalkan plaster.mabuk kali?Moon bangit,menyumpan semula first aid di tempat asal.


“Zero?” Moon memanggil tanpa memalingkan wajah pada Zero.


“Huh?”


“Kenapa kau tak mengelak?” Moon masih tidak memandang Zero.


“Kalau aku mengelak itu bererti kau milik aku..aku takkan lepaskan kau..”


“Jadi..kau tak mengelak sebab nak lepaskan aku?” Zero mengedutkan dahi.


“Bukankah itu kemahuan kau?Aku lepaskan kau sebab aku dah taknak paksa kau lagi..tapi kenapa kau soal aku begini?” Zero bangkit menghampiri Moon.Moon diam,tidak tahu jawapan apa yang harus diberinya.


“Kenapa Moon?kau macam bagi aku harap tau..harapan yang bila-bila saja boleh musnah..aku nak tahu,kenapa?” Zero memandang Moon yang langsung tidak menoleh ke arahnya.Moon masih diam.


“Jangan diam Moon..i need an answer!”


“I don’t know,okey..aku tak tahu!” Moon mengeleng beberapa kali membuatkan Zero memaut kepala Moon agar berdepan dengannya.


“Tell me..kau harap aku tak lepaskan kau?” Lembut saja Zero menuturkan ayat itu.Moon terpana..sesungguhnya suara itu yang sentiasa membuatkan dia lemah.Moon tunduk..’aku harap..kita sentiasa bersama.” Tapi..hanya dalam hati.Moon bingung.


“For Hanna’s sake..for Gia..”


“I beg You,Moon!”


“I’m counting on you..”


Suara Zany kembali menyerang hati Moon,suara itu adalah benteng kersa hati Moon.Tanpa mereka sedari,pintu sudah terbuka luas.Moon yang tunduk sudah pun mengalirkan air mata..Moon memejam rapat matanya,seakan meminta kekuatan..


“Let me go!let me go!lepaskan aku!” Setelah peroleh kekuatan yang seakan menggunung,Moon meluahkan kata-kata itu walaupun terpaksa.Zero terpana.


“Emmm….time’s up!” Moon dan Zero serentak menoleh kearah pintu.Kelihatan Mine sedang berdiri denagn tanda tanya atas kepala.Zero melepaskan tangan lalu memandang Moon.


“Thank you for being honest..” Kata Zero sebelum meninggalkan ruang itu,melintasi Mine yang bingung memandang mereka.Kata-kata terakhir Zero seakan panah yang bertubi-tubi dilepaskan tepat di jantungnya.Perlahan-lahan,Moon meluncur jatuh terduduk bersandarkan almari.Air matanya laju menitis.


“Mine..it’s hurt me...i’m sorry..” Moon menahan sebak.Mine segera mendapatkan Moon.Dia pergi kebilik disebabkan pengetua yang menyuruhnya,pengetua tahu yang kejadian seperti itu akan berlaku..sebab itu dia hantar Mine sebagai back-up.


“Aku buat semua ni sebab kakak…untuk Gia..aku sayang diorang.tapi aku juga cintakan Zero..tapi aku tak boleh memiliki dia..aku taknak musnahkan kebahagian kakak…Mine..sakit!” Moon menumbuk-numbuk dadanya,mahu menghilangkan sakit didalam.Mon dibawa dalam pelukannya.


“Shhh…it’s okey..it’s okey…”


“Aku tak sepatutnya cintakan dia Mine..i shouldn’t!Ini semua pasal aku terima cabaran..kalau aku terima..kami boleh berpisah secara aman..”


“No Moon..kita tak boleh salahkan keadaan..kau tak boleh menyerah macam ni..you love him,then fight!Aku lepaskan Zero sebab aku nak tengok korang bersama.”


“But I cant’t have him!” Moon membentak.


“Why?Sebab kak Hanna?kenapa?apa yang membuatkan kau berfikir mereka kekal bersama sehingga sekarang?” Moon diam.


“Sebab..mereka saling cinta..sebab cinta mereka kekal sehingga sekarang..dan Gia..Gia yang akan buat mereka kekal selama-lamanya..tiada siapa yang boleh pisahkan diorang Moon,” Moon terpana.Seakan baru terbangun dari mimpi ngeri.Eya..tiada siapa yang boleh pisahkan diorang kecuali kematian..begitu juga aku dan Zero.


“Mine…thank you!” Moon segera bangkit dan keluar dari bilik itu.Mine tersenyum..lega boleh buat mereka bersama..walaupun hati ada sakit sikit..tapi Jan kan ada..


Hujan masih belum redah mala lebih lebat dari tadi.Moon berlari ditengah-tengah hujan,mencari kelibat Zero.



“I’m sorry Zero…”


Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
'Cause I love you, whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
You know my heart is by your side


“I’m sorry…” Moon terduduk disana.Menyesali sikapnya.Tiba-tiba Moon tersentak.


“No..aku tak boleh begini..aku perlu cari dia!” Moon lantas berdiri.Menyambung pencariannya.Beberapa tapak kehadapan,Moon berhenti.Matanya tertumpu pada susuk tubuh yang sedang dipayungi sambil membuka pintu kereta.Zero??!


“Zero!!” Moon melaung.Zero tersentak lalu segera menoleh kearah Moon.Kelihatan Moon sedang berlari kepadanya.Pintu ditutup semula.Payung dilarikan.


“Kau nak apa?Kan kah aku sudah lepaskan kau.So just go!” Nada suaranya seakan menghalau.Moon menelan liur.



“Don’t let me..go..” Kata Moon.Dia kuatkan hatinya.Pertaruhkan egonya untuk mengaku.Zero yang seakan tersentak tertawa sinis.



“Wow…aku ni dah macam hambalah pula,kan?kalau suruh datang,datang..kalau suruh pergi,pergi..aku terlalu rendahkah di mata kau Moon?” Moon terdiam.Bukan itu maksud sikapnya.


“senang sangat kau ucapakan kata-kata tu sedangkan aku bermati-matian ingin memiliki kau..kau tahu tak,hati aku sakit bila aku nampak bertapa tingginya usaha kau untuk melepaskan diri..sakit Moon..sakit!Tapi sekarang..kita dua takkan rasa sakit lagi..aku takkan ganggu kau lagi..sebab aku dah taknak diperbodohkan oleh orang yang aku sayang..aku tak perlukan semua ni lagi..” Sesaat,Moon seakan hilang jasad.Mendengar ayat itu meluncur laju dibibir Zero.Air mata menitis bersama hujan.Zero membuka pintu kereta dan masuk.Moon ditinggalkan begitu saja.Kereta sudah pun berada dihadapan,ingin menghilang.


Moon tergelak,hambar bercampur sakit dihati.What am I thinking?!kau ingat dia akan terima kau lagi setelah apa yang kau dah buat,Moon?Kau memang bodoh!menyesal sekarang dah tak berguna..!


Moon meninggalkan tempat itu dengan langkah seperti orang kelaparan.Tiada tenaga pun untuk melangkahkan kali.Beberapa tapak kehadapan,Moon terjelepuk jatuh..kedua belah tangan menahan badan diatas tar yang mengairkan air hujan.Kemudian,dia menangis semahu-mahunya..seperti dia tidak pernah menangis seumur hidupnya.Teresak-esak.Nasib baik bunyi hujan lebat menengelamkan suara Moon.Tiba-tiba terasa seperti ada yang memeluknya dari belakang.Moon tersentak.


“I lied..i lied..I’m sorry Moon..i need you..” Suara Zero kedengaran jelas dicuping telinga Moon.Sekali lagi,Moon menangis menjerit..seperti budak-budak..


“kenapa?” Soal Zero sambil membawa Moon berdiri.


“Kenapa balik lagi?” Mata mereka bertentang.


“Sebab aku memang tak nak lepaskan kau dari dulu lagi,” Kepala Moon dipaut.Moon tersenyum dengan air mata.


“Aku takut..kau akan lepaskan aku..”


“No..i will always love you!” Ayat keramat itu meresap jauh didalam hati Moon.Sesungguhnya..hati Moon lega..

****


“Are you sure enough Zero?Kau tak rasa ni terburu-buru?” Soal Moon sambil memandang rumah banglo Zero.


“Alah Moon..diorang pasti akan setuju punya..trust me!” Jawab Zero pula.Moon tersenyum lalu mengangguk.Tangan Moon digenggam kemas.Pintu dikuak,mereka beriringan memasuki ruang rumah.Lady Yuna dan Tuan Albumin yang sebentar tadi kusyuk dengan kerja menleh kea rah pintu.


“Kenapa basah ku…yup..ni..hai?” Sapa Lady Yuna sebaik saja mendapati ada seorang lagi di

sebelah Zero.Ruang tamu dihampiri.


“Ma..Pa..ini Moon,my girl.”


“Hai..uncle,hai aunty.” Moon pula menyapa.Lady Yuna kelihatan seperti tidak menyenangi kehadiran Moon namun dia sedaya upaya menyembunyikan emosinya.


“Your girl..?” Tuan Albumin seakan meminta kepastian.Zero mengangguk.


“Sue..bawa towel dan kopi panas..hantar kat ruang tamu!” Laung Tuan Albumin.Hish!Keluarga Sarandani ni..macam dah kehabisan lelaki kat dunia aja..geram!Hati Lady Yuna bermonolog.


“So..you love each other?”


“Ya pa..lepas ni aku akan jadikan Moon sebagai isteri Zero!” Dengan cepat kepala Moon berpaling kearah Zero.Matanya dan Zero bertentangan.


Nak mampus?!napa cakap macam tu?aku belum putuskan apa-apa kau dah sembarangan!


Relaxlah..aku pasti..cinta kita berkekalan..


Mata mereka seakan berinteraksi.


“Kalau korang dah fikir macam tu..papa okey saja yang penting korang bahagia,” Jawab Tuan

Albumin.Dia dah serik dengan peristiwa yang pernah menimpa keluaraga mereka.Lady Yuna mencebik dalam hati.


“How about you Yuna?” Lady Yuna tersentak.


“Oh..ya..okey..” Suaranya kedengaran dipaksa.Memang pun terpaksa.Dari dulu dia memang tidak menyukai keluarga Moon.Mata Zero bersinar.Yes!Moon pula menyumpah-nyumpah dalam hati..tunggu ja lah Zero,aku cekek-cekek kau nanti!


Tap!Lengan Zero ditapi kasar,nasib baik tak jadi cekek.Tapis pun tapislah.Geram Moon dibuatnya.


“Why?”


“Kau ni..errr!!Memang!..suka sangat buat keputusan sendiri..menyesal aku terima kau!” Moon meluahkan rasa tidak puas hati sambil berjalan mendahului Zero.Moon mengibas-ngibas mukanya yang panas dek amarah.Zero tergelak kecil.Macam nenek kebayan betullah Moon ni..


“Moon..tunggu!” Zero mengejar Moon lalu memaut pergelangan tangan Moon.kini,perut Zero pula menjadi mangsa siku Moon.Zero terdorong kebelakang.


“Kenapa garang sangat ni..nak jadi Witch sangat?”


“Biar..kalau aku jadi witch..aku sihir kau jadi katak!”


“Sihirlah..lepas tu kau pula jadi princess yang mencium katak tu,” Zero seakan berseloroh.Moon memandang Zero dengan mata tajamnya.


“Do not look me with your sexy eyes,” Kata Zero.Moon tergelak.


“Eee..gelilah dengar ayat tu!” Kata Moon kasar lalu melangkah namun tangan yang masih dalam gengaman Zero membantutkan Moon dari terus melangkah.


“Why?”


“I love you!” Tidak kenal masa,ayat itu dituturkan.


“Eya..eya..eya..” Moon menjawab malas.Ayat itu sudah berkali-kali menerpa ditelinganya.


“Tak nak cakap gitu tempat aku?”


“Why should i?”


“To show your love?”


“No need..”


“Tapi aku nak dengar,”


“You’ll hear it..someday!”


“When?”


“Donno!”

******************

END BOOK II : Love comes


p/s: sa tak tau kalau n3 ni cukup memuaskan atau tidak..tapi seperti selalunya,sa tetap nak kamu enjoy..jangan malu2 nak komen post ni,kay?love you guys!

20 July, 2009

Spell 21 : Prince Vs Witch


Spell 21 : Prince Vs Witch

Imbas kembali..

“Moon..nak pergi mana lagi tu?!”

“Jogging!” Entah dari mana Moon mendapat jawapan,itu seketika kemudian Moon terus hilang dari pandangan mata.Keluar dari perkarangan banglo.Kereta tiada,terpaksa naik teksi.Tapi dompet tertinggal..tiada masa nak patah balik,terpaksalah naik kaki.


Tanpa menghiraukan kereta yang lalu lalang,Moon menyeberang.Selagi kaki kaut untu berlari,Moon tidak berhenti walau sesaat pun mala langkah semakin cepat menapis air hujan yang semakin lebat.Nasib baik tasik Yellow Left tidak jauh dari rumahnya,hanya emakan masa 1 jam 30 minit untu berlari.


Dari jauh Moon boleh melihat belakang Zero yang sedang duduk bersandar dikerusi.Moon memegang lutut sambil tercungap-cungap kepenatan.Mukanya pucat macam mayat.Asyik memerhati Zero sehinggakan tidak perasaankan kehadiran seseorang di sebalik pokok besar yang berdiri dihadapanya.


Baru saja Moon hendak melangkah,orang itu menyapa Moon.


“Please..dont go,” langkah Moon mati lalu berpaling kearah pokok.


“The Mask?kau buat apa kat sini?” Soal Moon seakan terkejut sambil meraup muka yang dipenuhi titisan hujan.The Mask membuka topeng dihadapan Moon,muka Zany jelas dimata Moon.Moon seakan hilang jasad sebentar.


“Abang…Zany?”


“Please..dont go,” belum cukup dengan kejutan yang Zany berikan kepadannya,timbul lagi satu persoalan darinya.


“But..why?”


“For Hanna’s sake..and for Gia..anak kami..jangan pergi..kalau Moon pergi,ada kemungkinan kami sekeluarga akan berpecah belah..kau tahu kami saling memerlukan..so,I beg you,don’t go,” Suara Zany seakan merayu.Moon terpana.Buat seketika,Moon tidak mendengar apa-apa,disekelilingnya senyap,cukup sunyi.Otaknya kosong!


“I beg you Moon!” Tidak cukup sekali,Zany menyuarakan lagi kata-katanya tadi.Kata-kata itu semakin menghimpitnya.


“I’m counting on you!” lagi sekali.Terasa 3 batu besar sekaligus menghentam tubuhnya sehingga menjadi leper.Moon kaku,seakan tidak bernafas.


Sebelum berlalu,Zany sempat menepuk bahu Moon seakan memberi peringatan.Moon bersandar dibadan pokok.Perlahan-lahan Moon meluncur terduduk disebalik pokok tersebut.Tersembunyi dari penglihatan Zero.


“Biar aku tak boleh jumpa dia.asalkan aku boleh menemani dia disini.Itu sudah cukup bagi aku,” Air matanya menitis seiring dengan air hujan.Lutut dipeluk erat.


Beberapa jam selepas itu,mereka masih disana.Bersama tapi berada dialam yang lain.Tanpa pengetahuan Zero.Hujan masih belum puas mencurah kebumi.Moon semakin kesejukan seperti mematah-matahkan seluruh tulang-tulangnya.


Tiba-tiba,datang seorang lelaki sambil berjalan bersama basikal dengan pakaian hujan warna kuning menyapanya.


“Cik?Ada apa?Kenapa duduk di sini?” Moon tersentak.Dia mendongkok sebelum memandang kearah Zero yang sudah memandang tepat ditempatnya.Tanpa menjawab,Moon segera bangkit dan melarikan diri.


*****


Peristiwa itu seakan meng’scan seluruh otaknya.Itulah yang sentiasa menjadi ‘peringatan’ kepadanya.Selalu menghimpit dia.Seakan ada tembok tinggi dan tebal tapi lutsinar yang boleh ditembusi dengan mata.Zero ada didepan mata tapi tidak boleh dicapai sama sekali.


Sudah 3 hari peristiwa dibumbung berlalu,Zero juga seakan akur dengan keputusan Moon.Tiada lagi sapaan dari Zero,sega-galanya bertukar asing.Tapi,Moon tidak merungut..itu juga adalah kemahuannya.


Moon melangkah masuk kedalam kelasnya,kelihatan Umi dan Mine sedang duduk berbual seperti sudah lama berkawan.Meja itu dihampiri.Beg diletakkan atas meja.


“Bual pasal apa?”


“Pasal band Zero,yang datang hari tu..hebat betul diorang,” puji Umi.Moon mencebik dalam hati.Kenapalah aku dengar juga nama si ‘kosong’ tu,rimas!


“Ooo…” Moon melabuhkan punggug dikerusinya.Tiba-tiba wajah Umi berubah.Moon mengerutkan dahi.


“Moon!” Moon menutup rapat matanya.Seakan kenal benar pemilik suara itu.Mine menoleh kebelakang.


“We need to talk!”


“About what?”


“Kita cakap kay belakang bangunan,sekarang!”


“Takmau..kalau nak cakap,cakap kat sini aja!” Dingin suara Moon.


“Kau nak aku tarik kau keluar?” Bunyi seakan mengugut.Umi dan Mine berpandangan.


“Now!” Tambah Zero lagi.Moon mengetap bibir.Zero sudah berlalu kebelakang kelas.Umi dan Mine memandang Moon seakan menyuruh Moon untuk berdiri dan pergi kebelakang bangunan.


“Apa?” Soal Moon bodoh.


“Pergilah..” Arah Mine.


“Taknak!”


“Kenapa?” Soal Umi pula.


“Moon!!” Mereka serentak tersentak dek panggilan Zero yang mengejut dari pintu belakang kelas.Moon mendengus geram.Moon seraya bangkit,hampir menjatuhkan kerusi dibelakangnya.


“Kalau aku tak balik dalam masa 10 minit,selamatkan aku!” Moon terus keluar

meninggalkan Umi dan Mine dalam persoalan.


“Meaning?” Mine dan Umi berpandangan.Adakah selamatkan dia dari Zero?atau selamatkan dia dari mengapa-apakan Zero?


“Apa??!” Soal Moon sebal sebaik saja dekat dengan pokok tempat Zero bersandar,disebelahnya ada sebuah meja buruk.


“Kau nak aku lepaskan kau?” Soal Zero.


“Ya!”


“Nampak kunci tu?” Soal Zero tanpa memandang wajah Moon.


“Emm..”


“Itu kunci pendua rumah aku..masih ingat perjanjian kita?you’re still mine..i mean maid..you also have 2 more days to complete your task!” Ternganga mulut Moon.Ingatkan dah lupa..sengajalah tu tak nak lepaskan aku..Moon mengumam dalam hati.


“Tak nak..lagipun benda tu dah lepas,” Cepat saja Moon menjawab.


“I knew it..aku tahu yang kau akan menolak oleh itu aku letakkan satu lagi syarat,”


“Ie..banyak betul syarat!” bentak Moon.


“Shut up!dengar dulu..aku akan lepaskan kau kalau kau bertarung dengan aku dan kalau kau boleh berikan aku satu tumbukan,I’ll let you go!”


“Nonsense!!Syarat jenis apa tu?lepaskan jalah aku..buat apa bertarung segala!”


“Sebab aku tak boleh lepaskan kaulah aku buat syarat ni..aku nak tengok sejau mana kesungguhan kau untuk melepaskan diri..seperti yang kau cakap hari tu,” Moon mendengus kecil.Apa betul kau nak lepaskan aku?You stupid Moon..apa sebenarnya yang kau harap lagi?


“So..you in or no..kalau tak,automatically..you’re mine!”


“I’m in..tapi pegang janji kau sebab aku akan menang!” jawab Moon pasti.Zero tergelak kecil.


“Okey..berusahalah..sebab aku tak pernah kalah,”


****


“Cepat!Cepat!Prince dan Witch bertarung digelanggang basketball!!” jerit seorang pelajar.Satu-persatu kelas dikhabarkan.Para junior dan senior berpusu-pusu keluar sebaik mendengar berita itu.Guru-guru yang sedang menulis dipapan tulis ditinggalkan begitu saja.


Derap langkah yang bertubi-tubi itu memanksa dia dan semua pelahar menjenguk keluar kelas,seperti ada latihan kebakaran,semau pelajar menuju ke gelanggang basketball.


Kelihatan Moon dan Zero berdiri ditengah-tengah gelanggang.Mata bertentangan,seperti ada arus eletrik yang menyambungkan mata itu.Masing-masing mengeluarkan aura.Hampir semua pelajar mengerumuni mereka.Termasuk Umi,Mine,Trisha dan Ami.Riuh-rendah dek bisikan pelajar.


Keadaan yang tadinya cerah,beransur mendung.Entah disebabkan aura siapa,Puteranya atau Perempuan sihir itu?Awan hitam berarak berkumpul disekeliling kawasan sekolah,seperti hanya sekolah itu yang berawan gelap,tempat lain,semua cerah.Awan yang membentuk itu telah mencurahkan hujan renyai.Seketika kemudian,hujan pun menjadi lebat.Para pelajar berlari bertempiaran mencari tepat perlindungan,tapi tiak memaksa mereka untuk masuk kedalam kelas .


Guru-guru yang mahu menghalang pertarungan itu,sama sekali tidak boleh mendekati mereka.Ada sesuatu yang menghalang langkah mereka.


Moon dan Zero langsung tidak kisah dengan hujan dan kilat yang

memancar.Persepakatan itu harus dilakikan sekarang,kalau tidak persetujuan itu tidak tercapai.Pertarungan perlu diteruskan walau apa pun yang terjadi.


Zero mengelurkan isyarat tangan tandan perlawanan bermula.Tanpa menunggu masa,Moon memulakan langkah,pantas.Tapi Zero boleh menapis semua serangan Moon dengan mudah.Segala yang telah Moon pelajari,dimasukkan dalam pertarungan itu.Ia seakan antara hidup dan mati.


Hujan semakin lebat,tapi itu tidak menghalang mereka utuk terus bertarung.Lebih tepat lagi,Moon yag bertarung,Zero hanya sekadar menapis serangannya.Nafas Moon kini sudah tidak stabil,dia langsung tidak boleh menyentuh Zero,walau sehelai rambut pun.Pertarungan itu lebih susah jika debandingkan perlawanan atas gelanggang taekwondo atau karate.Tapi,berlainan pula dengan Zero,nafasnya terkawal masih stabil.Apa tidak,sejak kehilangan Zany,Zero dilatih oleh bodyguard-bodygaurdnya yang berpuluh itu,seorang satu mengajar satu aliran.Zero are the perfect one.



If you're not the one then why does my soul feel glad today?
If you're not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call?
If you are not mine would I have the strength to stand at all?


Tiba-tiba,Zero mendapat satu peluang yang terbuka dibahagian bahu kiri Moon.Serta merta bahu Moon di jurus.Zero tidak menggunakan sepenuh kekuatannya,dia hanya menggunakan 20% dari seratus.Kalau tidak,Moon mungkin mendapat kecederaan yang parah.Ia digunakan dalam ju-jitsu.


Walaupun begitu,bahu itu tetap terasa kebas.Bekas jurusan itu dipegang.terasa kebas.


Do I have to hurt my girl to be together with?aku tak rasa Moon bahagi dengan cara begini..melihat Moon yang bersungguh-sungguh untuk melepaskan diri membuatkan aku lemas,dan itu memaksa aku untuk melepaskan dia.

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I can stay in your arms?

If I don't need you then why am I crying on my bed?
If I don't need you then why does your name resound in my head?
If you're not for me then why does this distance maim my life?


Zero memandang Moon yang melutut dihadapannya.Hatinya menjadi sakit melihat kesungguhan Moon.Hujan yang lebat menemani matanya yang turut berair.Dia tidak samggup lagi menyeksa orang yang dicintainya.Zero menutup rapat matanya,seakan memberi Moon peluang untuk menyerang balas.


Moon terus bangkit,serta merta melepaskan tumbukan diwajah Zero,Zero terjelupuk jatuh digelanggang simen,secara tidak sengaja mengeselkan sikunya dipermukaan simen yang kasar.Kulit terkupas,darah halus keluar.Memang sakit,tapi ia tidak boleh menandingi sakit dihatinya.


Moon tergamam,tersentak,terpana,terkejut..semuanya menjadi satu.Ini bermakna…aku bebas??Moon memandang Zero yang sudah ingin berdiri.Zero memandang Moon,lalu memberikan senyuman,manis tapi hambar.


“You win!” Ujarnya sambil berlalu.Para pelajar pula da yang terkejut,ada yang tidak faham..ada juga yang pelik.Zero semakin jauh dipandangan mata.Moon,is this what you want??


“Moon!!Zero!!” langkah Zero terhenti.Moon tersentak.Pelajar-pelajar pula seakan nampak hantu.Pengetua Alfred?Bukankah dia bermesyuarat??


“Korang berdua..kesini!!Pelajar semua masuk dalam kelas..kalau tak,cikgu denda masuk bilik

putih!” Serta merta pelajar berlari bertempiaran.Seakan bunyi das tembakan yang membuatkan

mereka berlari masuk kelas,macam kambing kena halau.


Zero dan Moon selamba menuju keaah pengetua,mereka berdiri tepat-tepat dihadapan pengetua.


“Kamu ni..dah besar panjang pun masih nak bergaduh..kamu lupa yang kamu tu ahli jawatan kuasa tertinggi selepas guru?Memalukan betul!Mari ikut cikgu!” Kata pengetua lantang menahan amarah.Telinga Zero dan Moon ditarik menuju kepejabatnya.Moon dan Zero yang mengerang kesakitan tidak diendahkan malah semakit kuat cubitannya.


****


Telinga yang merah membahang di habis-habis diusap,sakitnya masih menebal.Tak sangka pula aku,pengetua bersaudara dengan ketam.Power cubitannya.Berasap telinga.


BAM!Meja dihentak dengan kedua belah tapak tangan.Melepaskan geram.Zero dan Moon sekadar memandang pengetua sambil memeluk tuala putih.


“Answer me!kenapa korang bertarung?nasib baik ada yang bagi tau cikgu,kalau tak mesti salah seorang dari kamu sudah menangis,” Bentaknya lagi.


“Alah..cikgu,cikgu dah lambatlah..kalau cikgu sempat tengok pertarungan kami,mesti cikgu sokong aku punya,” Pengetua membeliakkan mata,tanda protes dengan kata-kata Zero.Moon menyiku Zero,isyarat untuk berhenti.


“Tapi,takda pun yang menangis,” Moon pula menafikan kata-kata pengetua.Ada..aku?Zero menjawab dalam hati.Pengetua Alfred mengeleng,malas berdepan dengan dua anak yang tidak matang-matang itu.


“Cikgu tak tahu nak buat apa dengan korang berdua ni..tapi,cikgu akan kurung kamu dalam Bilik Putih!” Putus Pengetua.Bulat mata Zero dan Moon.Bilik Putih?Berdua?


“Tapi..mana boleh…”


“Takda tapi-tapi..hukuman tetap hukuman!Bergerak sekarang!” Laci meja dibuka lalu membawa keluar segugus kunci.Moon menelan air liur.Aku sanggup dikurung berjam-jam,tapi tidak bersama dia!!Mahu tidak mahu..Moon terpaksa aku,kalau tidak..dia akan membuat kerja amal membersihkan kolam sebagai gantinya.


“Semua ni gara-gara kau..kalau kau tak buat syarat tu kita takkan terkurung tau!” Marah Moon dalam keadaan berbisik.


“Hei..jangan nak salahkan aku pula,kalau kau ambil kunci tu kita takkan terkurung tau!” Zero membalas pula.


“Aku takkan pernah mau dan takkan pernah jadi maid kau lagi,faham?!”


“Hah..gaduh lagi!cikgu tambah 2 jam biar jadi 5 jam..sedarlah diri tu sikit..korang dah nak exam..dan dekat nak jadi maka bapak pun!” bebel pengetua lagi,belum habis-habis.Inilah kali pertama pengetua membebel dalam sejarah.


Pintu terbuka luas,kelihatan barang-barang peralatan lengkap didalam bilik tersebut.Memang menyenangkan,tapi bagi Moon ia sesuatu musibah!


“Hah..tunggu apa lagi.Masuk..ingat,apa-apa yang korang buat,cikgu akan pantau..so no more fighting!” Kata pengetua sebelum meninggalkan mereka dalam keadaan yang terpinga.Moon mendengus.Tapi,Zero pula melangkah masuk kedalam bilik itu.Moon terpaksa.Apa-apa yang dirasainya sekarang,semenangnya pahit!


*************

P/s : Im sorry..mungkin post kali ni is totally nonsence..memang tidak masuk akal..hehe..tapi apa-apa pun sa tetap nak kamu enjoy masa baca..kay?Thank you for all your support!

17 July, 2009

Spell 20 : My Only Love


Spell 20 : My Only Love

STOP!

Moon membentak dalam hati.Perasaan dan mindanya bercelaru.Kusut!Macam benang yang dikusutkan.Seketul batu yang ada ditepi kakinya dipungut lalu dilempar ke kolam Taman Science sekolahnya,walaupun terang-terang ‘JANGAN BUANG APA-APA DALAM KOLAM’ tertulis depan matanya.


Moon tak terfikir pun semua tu,yang ada di mindanya hanya satu,iaitu Zero!Puas dihalau,puas ditendang keluar tapi akhirnya bertandang juga,mengetuk juga.Dia buntu,dan apa yang dia boleh buat hanyalah mengeluh.


“I love him…” Moon berbisik perlahan.


“Aku dah puas dibuli,dipijak oleh kamu,aku bosan jadi hamba korang!Aku bosan!” Tiba-tiba Moo dikejutkan dengan satu suara yang lantang berdekatan dengan Taman Science itu.Moon mengangkat badan dari duduknya lalu keluar dari pintu yang seakan gate,dilingkari tumbu-tumbuhan.Bukan hanya dia yang menyaksikan drama itu,tapi para pelajar yang sedang duduk juga menumpukan perhatian kepada mereka.Umi Ami dan Trisha.Umi dalam keadaa yang terduduk atas tanah,mungkin ditolak.


“Hei..kau dengar sini baik-baik..kau tu takkan ada kat sekolah ni,tanpa aku..takkan ada yang nak kawan dengan kau..you are nothing!” Bentak Trisha.Bangga konon dengan pencapaiannya.Moon hanya memandang dari arah gate.Ami pula sekadar menjadi pemerhati,tiada riak ingin menolong.


“Kalau gitu..aku tak perlukan kau,aku tak perlukan kawan..aku hanya perlukan diri aku sendiri!” Umi berani membentak.Dia bertekad tidak mahu dipijak lagi seperi sebelum-sebelum ini.Umi bangkit tapi belum sempat pun berdiri,Trisha menolak tubuhnya sekali lagi.


“As yau wish..nobody will help her!” Laung Trisha seakan memberi amaran.Mereka beredar,Trisha sempat memberi jelingan mengejek pada Umi,Ami pula langsung tidak melihat Umi.Pergi begitu saja.


Bahu Umi jatuh,beban dibahunya semakin memberat.Tanpa mempedulikan tatapan orang lain,Umi berdiri,cuba bangkit namum malangnya,dia terduduk semula,kakinya seakan terseliuh.Langsung tiada yang berani dekat dengan Umi,ternyata pengaruh Trisha disekolah tu agak

besar.


Tiba-tiba muncul satu huluran tangan,huluran itu dipandang sekilas sebelum mendongkok.Moon.


“Jom..aku tolong,” Umi tersenyum segaris,takda bunga.Tangan Moon dicapai.Moon membantu Umi untuk berdiri.Bahunya dipaut untuk mengimbangkan badan.


“Thank you..” Ucap Umi.


“Takapa..kitakan kawan,” Umi tersentak seketika lantas tersenyum.


“Dah..aku bawa kau pergi bilik sakit,” Umi sekadar mengangguk.Wajah Umi berkerut menahan sakit.


“Suyen!” Moon memanggil seorang gadis berpakaian serba biru,pengawas.


“Kau tahu kerja kau,” Moon menyambung.Memberi peringatan.Suyen mengangguk,faham dengan kata-kata ‘big bos’nya.


****


“So,boleh datang malam ni?” Soal Moon sambil memandang wajah kawanya satu persatu.Umi,Mine dan Stevey.


“Boleh..” Stevey menjawab.Bunyi macam terpaksa.Mine pula jangan cakap,dia yang beriya-iya paksa Stevey untuk datang.Pasal tu kedengaran terpaksa.


“Jangan lupa Umi,” pesan Mine.Umi yang duduk bersebelahan dengannya dipandang sekilas.


“I’m in!” Pantas Umi menjawab.Rasanya tiada apa yang perlu ditakutkannya lagi,semua selamat.


“Moon?” Panggil Mine.Semua memandang Mine.


“Tak sangka aku,kau ni misteri juga..banyak sangat rahsia.Aku langsung tak tahu kau ada kakak,”


“Malaslah nak cerita hal yag menyakitkan hati..tapi,rasanya buka aku saja yang berrahsia,kan?” Moon seakan menyindir.Mine tersengih.Munccul tanda soal di kepala Umi dan Stevey.Tidak faham.


“Eyalah..tapi aku rasa kau tak baca habis,sebab kau tak tahu pasal Jan didalam tu,”


“Ooo..kau memang suka pada Janlah ni?” moon meneka.


“Aa’ah..tapi..yalah..kan dia tu polis..mestilah cari gadis yang matang..bukan macam aku..sebijik patung di tengah sawah!”


“Wait..wait..rasanya korang dah tukae topik ni?” Stevey menyoal persoalannya.


“Memang..lagi pun ni halo rang tua-tua..budak kecik takpayah tau,” Mine berseloroh.Belum sempat Stevey menaipis bahu Mine,Mine sudah dulu menyelamatkan diri,melarikan diri.Stevey yang tidak puas hati mengejar Stevey.Umi dan Moon sekadar menjadi pemerhati.Sesekali senyuman terbit dibibir.Dua-dua pun budak kecik.


*****


Lemas!Jalan sana,jalan sini,hai sana,hai sini..salam sana,salam sini..macam menjaja pula mama ni.Zero mengeluh dalam hati.Peristiwa yang sama setiap kali Zero dibawa datang kemajlis-majlis,terutama sekali semasa dia menjadi CEO Syarikat IE.Lagi banyak jalan..bayangkan besar dewan hotel seluas padam rugbi.Lenguh satu badan.


Lady Yuna suka sangat memperomosikan Zero pada teman-temannya yang punya anak gadis.Kot-kot ada yang yang tersangkut..boleh juga buka satu lagi cawangan perkongsian.


“Mama,Zero pergi tandas dulu,ya?” Zero membuat alas an.Lady Yuna sekadar mengangguk.Zero pun beredar,bukan ketandas tapi dapur.Zero menuju ke singki,paip dibuka lalu

mencuci mukanya yang sedikir panas.


Langkah Moon mati sebaik ternampak Zero berada di singki.Niat untuk membasuh tangan dibatalkan,tisu dicapai lalu menarik 3 helaian tisu.Lalu segera beredar.Zero langsung tidak perasan akan kehadiran Moon.Derap langkahnya hampir tidak kedengaran.


Bunyi band kedengaran,Zero memandang jam ditangan,almost 8.Zero bergegas keluar.Sebuah band sudah berada di atas pentas.Zero berjalan pantas menuju ke atas pentas.Microfhone dipegang.


“Attention please!” Suara bergema kedengaran.Semua tetamu memandang kearah pentas.Moon mengedutkan dahi,Takkan ini kejutan Zero?


“Selamat petang tetamu sekalian..this is my band..Ches,the drummer.Uto,the keyboard and Awie,Alven and Nadal..the guitarist.” Satu persatu diperkenalkan.Mereka sekadar melambaikan tangan.Nadal juga salah satu member Zero.Nadal menjadi ahli band itu selepas beberapa tahun mengenali Zero.Sebenarnya,Nadal langsung tidak tahu bermain gitar,apa lagi pegang gitar..tapi dia belajar.Akhirnya dapat juga jadi gitaris.Namun,rahsia Zero tersimpan kemas semuanya.Dia juga tidak tahu siapa Zero yang sebenarnya,mala tidak tahu pun The Mask adalah abangnya.Baru-baru ni aja dia dapat tahu selepas berada dipuncak.


“I’m the vocalist ofcause..kami akan mainkan lagu dari Edwin McCain bertajuk I’ll Be..lagu ini ditujukan khas buat abang dan kakak ipar aku..semoga bahagi sentiasa,”


Kedengaran tepukan gemuruh diruang itu.Terutamanya Lady Yuna,bertepuk sakan.Moon pula ternganga..ini kejutan dia??Dia ada band??Bila lagi??Moon dilanda persoalan.Rupanya Zero lagi misteri.Muzik mula dimainkan


The strands in your eyes that color them wonderful
Stop me and steal my breath
Emeralds from mountains thrust toward the sky
Never revealing their depth



Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated
I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache that hang from above


I'll be your crying shoulder
I'll be your love suicide
and I'll be better when I'm older
I'll be the greatest fan of your life


Moon seakan terpana.Suara Zero meresap dalam sanubarinya.Terasa seperti lagu itu ditujukan kepadanya.Terasa seperti hanya dia dan Zero yang berada di majlis itu.


Rain falls angry on the tin roof
As we lie awake in my bed
You're my survival, you're my living proof
My love is alive not dead
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache, that hang from above


Sesekali Zero memandang kearah Moon.Matanya seakan memberitahu maksud tersirat lagu tersebut.Kadang-kadang mata mereka bertentangan.Moon kalah.Dia dulu mengalihkn mata.Dadanya disentuh.Berdegup kencang.


I'll be your crying shoulder
I'll be your love suicide
and I'll be better when I'm older
I'll be the greatest fan of your life


Rain falls angry on the tin roof
As we lie awake in my bed
You're my survival, you're my living proof
My love is alive not dead
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache, that hang from above


I've been dropped out, burned up,

fought my way back from the dead
Tuned in, turned on,

Remembered the things that you said.


Moon menahan airmatanya daripada jatuh.Hatinya terharu,tersentuh tapi sakit.Terpaksa membuang rasa itu dari hatinya.Tepukan begitu gemuruh diberikan kepada band tersebut.Moon berlalu ketandas.


****


Semua tetamu sudah pun beransur pulang.Kini tinggal Umi dan Mine.Stevey sudah pun balik bersama Nadal memandangkan dia datang bersama Nadal.


Selepas menghantar Mine dan Umi ke pintu gate,Moon masuk semula kedalam banglo.Kelihatan Puan Saphiera,Hanna dan Zany masih lagi berbual di ruang tamu.Moon menghempas badan disebelah ibunya.Penat sekaligus lemas.Tidak suka keadaan yang sesak.Kalau taman permainan bolehlah..


“Penat?” Soal Puan Saphiera.


“Tak juga..tapi sikit-sikit aja,”


“Itu baru majlis penyatuan,belum lagi Moon yang kahwin,” Hanna berseloroh.Moon sekadar tergelak kecil.


“Okeylah..Moon nak mandi,melekit,”


“Aa’ah..pergilah..” Jawab Puan Saphiera.Moon menaiki tangga menuju kebilik tetamu.Tapi langkahnya terhenti sebaik ternampak sekeping nota kecil terselit bawah pintu.Kertas itu dipungut lalu dibaca.


Datang atas bumbung,ikut arah arrow..just come..

-Zero-


Kertas itu dilipat lalu disimpan dalam poket seluar.This is the last one..lepas ni,no more..aku takkan jumpa dia lagi..i hope..


Moon mengikit semua arah anak panah sehinggalah dia bertemu satu tangga kecil menuju keatas bumbung.Moon merenung tangga dari bawah keatas..masih ragu-ragu dengan keputusannya.Tapi,tangga itu dinaiki juga akhirnya.Benda pertama yang menyapanya ialah angin lembut barulah susuk tubuh Zero yang sedang memandang ke bulan yang terang lagi bulat sambil bersandan ketembok putih.Kedua-dua tangan dimasukkan kedalam poket.So…cute!Moon memuji dalam hati..


“Why?” Soal Moon sambil bersandar di tembok bertentangan dengan Zero.Zero masih diam,masih menatap bulan terang.


“Why the moon so bright?” Zero menjawab dengan soalan.Moon buat muka pelik.


“Tak belajar sciencekah?Kan matahari memantulkan cahaya pada…”


“No..i mean,why are you so btight?” Soalnya pula sambil memandangan Moon yang sudah terpana tambah cemas.Cepat-cepat Moon membuang emosi tersebut.


“I’m not!” Moon melarikan pandanggan dari Zero.


“Yes you are..kala tak,kenapa aku boleh cintakan kau?” Suara Zero seakan bergurau.


“Zero..please!”


“Shhhh….nikmati pemandangan ni dengan aku..kejap aja,kay?” Moon terdiam lalu mendengus nafas kasar.Macam mana nak concentrate pada bulan kalau kau ada di sini?Stupid Zero!


Setelah lama berdiri bersama,menatap benda yang sama..akhirnya Moon memulakan bicara.


“Let me go,Zero,” Zero tersentak lalu berpaling kearah Moon.


“Just let me go..” Sekali lagi.Moon memulakan langkah menuruni anak tangga.


“Why??kenapa aku selalu perlu melepaskan kau?berapa kali aku perlu melepaskan kau Moon?kenapa semua tu perlu sedangkan aku cintakkan kau..aku taknak dan takkan lepaskan kau,never,ever and forever!” Keras nada suara Zero.Dia bertekad dia tidak akan melepaskan Moon.Tanpa Moon sedari,air matanya menitis.Perit.


“Kalau begitu aku akan berusaha untuk melepaskan diri,” Selesai menghabiskan ayatnya,langkah disambung menuruni anak tangga.Moon sudah tidak kelihatan.Zero mengeluh.Belakang kepala disandarkan ke tembok.Muka diraup berkali-kali.Seketika kemudian,tembok tebal itu menjadi mangsa buku limanya.Melepaskan kesakitan.


“I’m sorry Zero..i can’t have you..” Moon berbisik dalam hati.

****************

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.