Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

27 December, 2009

Spell 37 : “Yes,I Will!” [END]

Spell 37 : “Yes,I Will!”


“Papa takkan tarik balik kata-kata papa,keputusan papa muktamad!” Kata Encik Himura lantang,tegas dengan perndiriannya.


“Papa..takda gunanya papa lakukan semua tu,Zero tetap takkan balik pada Brenda..papa please?” Brenda sedaya upaya menurunkan nada suaranya,seperti orang merayu.Encik Himura mendengus kasar.Puan Syika pula hanya menjadi pendengar setia perdebatan antara dua beranak itu.Dia tidak perlu ikut campur,dia tahu masalah itu tetap akan selesai walaupun tanpa capur tangannya.


“How can I let it be,huh??Brenda anak papa,papa tak sanggup tengok anak papa tidak dihargai,” balas Encik Himura lagi lalu melangkah mendekati anak tunggalnya itu.Bahu Brenda di paut mesra.


“Brenda sayangkan Zero,bukan?Brenda cintakan dia,kan?Jadi kenapa tak nak dapatkan dia balik?” soalnya pula.Brenda menggeleng.Tidak bersetuju dengan kata-kata bapanya.


“Cinta bukan macam perniagaan papa..kita tak boleh dapat hanya sebab kita mahu..dan Brenda tak nak menyesal sebab sakitkan hati orang yang Brenda sayang,” lafaz Brenda.


“Kenapa..kenapa dia tak pilih Brenda sedangkan Brenda yang paling laying untuk dia?Kenapa dia tak hargai Brenda?” Encik Himura masih meminta kepastian.Dia tidak faham kenapa Brenda disingkirkan begitu saja.


“Mungkin dalam mata papa dan mama,Brendalah yang paling layak..tapi bagi Zero,gadis itulah yang paling layak dari sesiapa pun.Dan pa..Zero tidak pernah mengabaikan Brenda malah,dialah yang banyak meluangkan masa bersama Brenda sedangkan waktu itu dialah orang yang paling perlukan masa.Papa..Brenda cakap begini bukan sebab Brenda putus asa tapi,Brenda nak mulakan hidup baru,Brenda nak cari orang yang sayangkan Brenda seperti mana Zero menyayangi gadis itu..so please pa..jangan lakukanya,demi Brenda?”Brenda memaut kedua-dua tangan papanya sambil Puan Syika memaut bahu Brenda.


“Baiklah..kalau itu kemahuan Brenda,papa akan turuti,”


“Okey!” jawab Brenda sepatah.Tiada lagi ayat yang mampu keluar dari bibirnya.Matanya sudah menjadi merah.Sememangnya sakit apabila melepaskan seseorang,mungkin aku tak setabah gadis itu yangboleh melepaskan orang yang dia cintai demi sebuah keluarga.Brenda mengetap bibir.Dia berusaha menyembunyikan tangisannya.


“Brenda,no need to hold back,papa dan mama masih ada,” Encik Himura memaut tengkuk Brenda lalu memeluk Brenda dengan penuh kasih.Puan Syika pula memeluk mereka dari belakang Brenda.Brenda sudah tidak dapat menahan,akhirnya tangisannya pecah.


*****


Lagu Celion Dion bertajuk Cause I’m Your lady berkumandang saat Moon berjalan keluar dari pentas dengan berpakaian gaun pengantin putih,gaunnya itu dipenuhi dengan kilauan seperti mutiara,kecantikan gaun pengantin itu lagi terselah apabila sportlight memancar kepada Moon.Wartawan-wartawan yang hadir tidak lekang mengambil gambar Moon.


Dewan yang memuatkan lebih kurang 300 orang penonton itu terpegun dengan keindahan tersebut,ada yang tidak mahu terlepas pandang,ada yang berbisik antara satu sama lain,dan ada pula yang memandang Moon sambil mencatat sesuatu diatas kertas.Tidak dinafikan kecantikan Moon juga menyerlahkan keindahan gaun pengantin itu apabila penonton lelaki bujang juga turut terpana sehinggakan mata tidak berkelip.Semua penonton terdiri daripada pemilik-pemilik syarikat peragaan dan fesyen,ada juga pereka fesyen yang diundang.Malah,penonton yang terdiri daripada golongan elit juga turut datang di acar tersebut.


Namun,walaupun begitu Moon masih tenang menghadapi situasi itu.Situasi yang belum pernah terjadi dalam hidupnya selama ini.


Banggg!!!

Tiba-tiba pintu besar dewan terbuka luas.Sportlight yang tadinya memancar kearah Moon beralih ke pintu besar.Semua kepala sudah beralih tempat.Begitu juga Moon.Muzik yang tadinya beralun-alun tiba-tiba senyap.Tiada suara pun yang kedengaran,yang ada hanyalah bunyi tapak kaki.


Muncul seorang lelaki di sebalik pintu.Alangkah terkejutnya Moon apabila mendapati lelaki itu adalah Zero!Dunia Moon seakan berputar,kepalanya tiba-tiba berpusing.Zero???Katanya tak dapat datang?


Zero melangkah mendekati Moon,bisikan-bisikan dari para penonton sudah kedengaran.Pelik.Malah yang pelik lagi,guard yang bertugas langsung tidak menahan Zero menaiki pentas.Jantung Moon sudah mula berdegup kencang.Kakinya terketar.


Moon terpinga.Kakinya mahu mengundur namun kaku masih terkejut dengan kejutan itu.Moon menelan air liur.Apa dia nak buat ni??Saat itu,apa yang ada di telinga Moon hanyalah bunyi tapak kaki Zero mendekatinya walaupun bisikan-bisikan penonton lebih kuat dari itu.Lenses kamera gamat memancar kearah Zero.


Zero dengan tenangnya menaiki pentas,sehingga Zero mendekati Mon,Moon masih lagi memandang mata Zero.Matanya langsung tidak boleh lari daripada Zero.Melekat macam magnet.


“Surprise!” ujar Zero tenang kedua-dua tangan dimasukkan ke dalam poket.Moon tercangang.


“Surprise??Apa kau buat?Kenapa kau ada di sini?” soal Moon,gagap.Zero tersenyum manis.Perlahan-lahan Zero jatuh,melutut di hadapan Moon.Kaki Moon mundur satu tapak ke belakang.


“Will you marry me?” Moon menekup mulutnya.Tidak percaya.Para wartawan semakin rancak menangkap gambar.Moon memandang sekeliling.Semua memandang tepat ke arahnya.Bukan Zero saja yang menunggu jawapan,tapi begitu juga para teamu yang datang.


“Will you marry me,Moon??” Zero meninggikan sedikit suaranya memandangkan Moon seakan hilang arah.Tangan Moon dicapai lalu dikucup mesra.


Flashback….5 jam yang lalu…sebelum Fashion Show bermula


“Kau tak dapat datang?” soal Moon.Ada sedikit kecewa di hatinya.


“Tak dapat..ada mesyuarat tergempar.Kenapa,kau nak sangat aku datang?Boleh juga,aku cancelkan mesyuarat

tu,”


“No..no..no!!It’s okey..itu lebih baik kalau kau tak datang,” jawab Moon cepat.


“Kenapa?” Zero mengerutkan kening.


“Takda..okeylah..aku nak jumpa modeling kejap.Bye!”


“I love you!” bush!!Muka Moon serta merta berubah merah padam.


“Ar..ya…ok..eyy…” jawab Moon tergagap-gagap.Sememangnya,hanya dengan ayat Zero sudah mampu buat dia mengelabah.Kedengaran ketawa kecil di corong handset.Moon mengetap bibir.Stupid Zero!


“Okeylah..bye!” talian dimatikan.Moon menghembus nafas lega.Sebaik terlihat nama pemanggil itu,jantung Moon serta merta berdegup kencang mengalahkan angin taufan apa lagi mendengar suara Zero.Hampir gugur jantungnya.What wrong with me??


“Moon?” suara Kiran kedengaran.Moon menoleh kearah Kiran.


“Kenapa muka kau merah?” soalnya.Cepat-cepat Moon menyentuh kedua-dua pipinya.Panas.Mon menggeleng.


“Takda pa..President mana?” soal Moon.


“Dia keluar tadi.Kau betul ni takdapa?” soal Kiran lagi,wajah Moon yang merah padam membuatkan dia risau.Moon menggeleng lagi.


“Takda..I’m fine..please,get me some water!” arah Moon.Kiran menurut.Moon saja tidak mahu mendengar soalan-soalan dari Kiran lagi


Dalam masa yang sama…jauh dari dewan.


“Please..i beg you!” Zero menyusun 10 jari di hadapanVince,seakan merayu.Vince cekak pinggang sambil mendengus kasar.Permintaan Zero memang tidak masuk akal!


“No!I said no!Ini Fashion Show tau,bukan tempat melamar orang!Lagi pun,takkan aku nak rosakkan Fashion Show aku sendiri,” kata Vince.


“Fashion Show ni takkan rosak hanya sebab lamaran aku,malah..akan menaikkan lagi nama syarikat kamu.Lamaran aku akan jadi gimik yang besar untuk syarikat kamu yang baru saja mahu menapak di Loganberry,tau?” Zero masih cuba meyakinkan Vince.Vince memandang Zero dengan pandangan ingin tahu.


“Kenapa kau beriya-iya sangat nak lamar Moon dalam Fashion Show tu?” soal Vince.Zero membelakangi Vince.


“Sebab aku nak memiliki Moon sepenuhnya,dengan begitu Moon takkan pernah lupa lamaran aku buat selama-lamanya.Aku nak semua orang tahu aku betul-betul sayangkan dia.Dan..hanya dengan cara ini Moon tidak boleh menolak aku,” Zero berpaling kea rah Vince dengan pandangan yang sukar ditafsir.Vince mengerutkan kening.


“Apa maksud kau?” Zero hanya ketawa mendengar soalan Vince.Moon takkan menolak aku depan-depan orang ramai.Macam mana aku boleh begitu pasti?Sebab dia cintakan aku!Ha..ha!


*****


“Will you?” genggaman tangan Moon semakin dieratkan.Please Moon say something.


“Say something!” kedengaran suara tetamu memaksa Moon memberi jawapan.Agaknya mereka sendrir tidak

sabar dengan situasi itu.Tidak sabar mendengar jawapan dari Moon.Moon memandang Zero.


“Don’t you love me?” bisik Zero perlahan.Moon tersenyum dalam masa yang sama,matanya turut berkaca.Terharu.


“Yes..I will!I will marry you!” akhirnya,jawapan yang ditunggu-tunggu terlafaz juga.Zero tersentak.Mendengar saja jawapan dari Moon,para tetamu pun menepuk tangan,riuh satu dewan.Zero segera bangkit lalu memeluk pinggang Moon.Zero mengangkat Moon sambil memutar-mutarkan badan mereka atas pentas.Terlalu

gembira.Aku memang tahu Moon akan jawab ‘ya’,tapi aku tak sangka pula aku boleh jadi begini teruja.


“Thank you Moon..I love you so much!” bisik Zero di telinga Moon.


“I love you too!” Moon membalas.Air matanya sudah menitis ke pipi.

Serta merta lagu ‘Cause I’m Your Lady’ kembali berkumandang.Seluruh dewan terasa gamatnya.Wartawan-wartawan yang ada semakin rancak mengambil gambar Moon dan Zero.Tapi dalam masa yang sama,Moon sempat berfikir..


“Semestinya,isu ini yang akan menjadi tajuk utama esok ,”



TEPAT jangkaan aku!!Semua wartawan sedang menunggu di bawah studio aku!Apa aku nak buat ni???!!


KIRAN sudah mula nak juling tengok Moon mundar-mandir di hadapannya.Nasib baik Moon bosnya kalau tidak ada juga benda yang boleh di baling pada dia..dahlah kasut tinggi 4 inci,dah berlubang-lubang karpet tu.Kiran mengeluh,dia lantas bangun lalu menghampiri Moon sambil menarik kerusi Moon.


“Moon..?” kata Kiran.Moon menoleh.


“Apa??” lepas menjawab,dia mundar-mandir balik.


“Dudukkk!!!” Kreekkk!!Kiran menghempas badan Moon ke atas kerusi,Moon tergamam.Dia memandang Kiran.


“Kalau kau taknak aku hilang dari dunia ni,duduk!” kata Kiran,seperti seorang ibu mengarahkan anak.


“Okey!” jawab Moon.Dia masih gelisah.Walaupun begitu,kakinya pula yang bergoyang.Cepat.Kiran menggeleng.Aku ingat bos aku ni tak pandai risau..Kiran menarik kerusinya dekat dengan Moon lalu melabuhkan punggung.


“Moon..it’s gonna be allright,okey?” kata Kiran.Moon mengangguk.


“Begini..aku menyamar sebagai kau untuk tarik tumpuan wartawan itu okey,lepas tu kau pergi,okey?” Kiran member cadangan.


“Bolehkah buat macam tu,kalau itu menyusahkan kau macam mana?”


“Leave it to me..pandai-pandailah aku urus sendiri..yang penting kita ikut rancangan aku,”


Dalam masa yang sama….


Berkerumun wartawan berdiri di kaki bangunan Syarikat IE menunggu kemunculan Zero.Sejak pagi-pagi tadi,Zero tidak boleh keluar..para pengawal sendri tidak boleh mengawal wartawan-wartawan itu.Zero menekan butang intercom menghubungi PA’nya.


“Fyonne,tolong call Bodygaurd Agency sekarang..aku mahu keluar dari syarikat sekarang juga,”


“Baik Tuan!” Fyonne menurut.


*****


Wartawan-wartawan itu segera memberi laluan sebaik saja tiga buah limousine menghampiri bangunan itu.Kira-kira tiga belas lelaki tegap berpakaian serba hitam keluar dari limousine itu lalu berbaris menghalang para wartawan mencapai Zero.


Sebaik saja Zero keluar dari bangunan,cahaya dari camera terus memancar bertalu-talu.Soalan demi soalan berkumandang namun Zero sekadar mendiamkan diri.Zero sudah pun masuk ke dalam kereta itu.


“Kita ke Mathias Fashion House studio,sekarang!” arah Zero.Pemandu itu mengangguk.Perlahan-lahan limousine itu keluar dari perkarangan bangunan itu agar tidak terlanggar wartawan-wartawan yang tidak serik-serik mengambil gambar walaupun Zero sudah pun berada di dalam kereta.


15 minit dalam perjalan menuju ke studio itu,15 minit juga Zero memegang handphonenya.Berkali-kali Zero menghubungi Moon tapi yang menjawab hanya operator.


Zero tersentak.


“Berhenti!” Zero separuh menjerit.


“Tapi wartawan masih mengejar kita” jawab pemandu itu.


“Kalau kau tak berhenti,aku tak kisah terjun dari kereta ni!” ugut Zero.Pemandu tersebut segera menurut.Sebaik kereta itu berhenti,Zero terus turut.Pintu kereta dibiarkan terbuka.

Para wartawan yang tidak putus asa mengejar Zero meneruskan lagi usaha mereka sebaik saja terlihat Zero turun dari kereta tersebut.Zero terus berlari dalam kesesakan orang ramai.


“Oh my God…please help me!!” tercungap-cungap Moon berlari.Dia menoleh ke belakang.Dia berhenti.Nasib baik dah hilang.Moon mengusap dadanya.Berkali-kali dia menelan air liur.Penat.Apa yang dirancang tidak berjalan lancar seperti yang diharapkan.Ternyata mata wartawan lebih tajam dari haiwan pemangsa.


“MOON!” laung Zero.Moon menoleh.


“Zero?”


“Lari!!” pantas Zero menarik tangan Moon dan membawa Moon lari dari tempat itu.Wartawan masih mengejar mereka dari belakang.Orang ramai yang lalu lalang tidak dihiraukan,Zero dan Moon terus berlari seperti angin.Berpegang tangan.


Setelah lama berlari,sebuah kereta Ferrari berwarna merah berhenti tepat di depan mereka.Takkan wartawan lagi kot??!


Cermin kereta diturunkan “Cepat naik!”


“Vanessa?” Moon seakan tidak percaya.


“Cepat naik!” arah Vanessa sekali lagi.Tanpa membuang masa Zero dan Moon terus masuk ke dalam kereta.Lantas kereta itu pun meluncur laju keluar dari kawasan itu.Wartawan-wartawan itu ketinggalan di belakang.


“Thank you Vanessa,” ucap Moon.


“Don’t thank me,kalau bukan sebab abang, aku takkan cari kamu tau!” kata Vanessa.Moon tersenyum.Vanessa memandang mereka melalu cermin depan.Mamat yang ada dalam buku Moon,takkan dia yang lamar Moon masa Fashion show?


“What?” soal Zero sambil membalas pandangan Vanessa melalui cermin depan.Moon memandang Zero.ingatkan bercakap dengan aku.Moon memandang bawah,tangannya masih dalam genggaman Zero.


“Nah..nothing!Anyway..kamu nak pergi mana,cakap cepat..aku tak suka orang asing masuk dalam kereta aku!” kata Vanessa selamba.




*****


“THANK YOU,VANESSA,” ucap Moon sekali lagi sebaik saja mereka diturunkan berdekatan laut.


“Emm!” jawab Vanessa endah tak endah.Ferrari merah it terus meluncur meninggalkan mereka di tepi pantai.


“Hmm..nyamannya..” kata Zero sambil mendepakan tangannya.Membiarkan angin bayu membawa beban-beban fikiran dari kepalanya.Moon hanya memandang Zero dari belakang.


“Macam mana kau boleh jumpa aku?” soal Moon.Masih tertanya-tanya bagaimana Zero boleh ternampak dia di tengah-tengah orang ramai.Zero berpaling kearah Moon.


“Sebab yang ada di kepala aku hanya kau,” selamba Zero menjawab.Moon ketap bibir.


“Malaslah mau bercakap dengan kau!” Moon seakan marah lantas mendekati air laut.Zero tersenyum kecil.Kau masih macam dulu Moon,so cute!


“Moon!” Zero mendapatkan Moon. “Aku memang cari kau..aku baru aja nak datang di studio kau then aku nampak kau berlari so aku kejarlah kau balik,” jawab Zero.Mereka berjalan seiringan.Senyap aja.


“Zero..” panggil Moon.


“Eya?”

Moon berhenti berjalan lalu mendepani Zero. “Why did you propose me on the stage?”


“Sebab dengan cara tu,kau tak boleh tolak lamaran aku.Yalah..depan orang ramai,aku tau kau tak boleh tolak aku,” jawab Zero selamba.Moon mendengus kecil.


“Kau ni memang..kan aku dah cakap aku nak minta masa,”


“You don’t need time,darling..you just need me,okey?” kata Zero sambil menguis rambut Moon yang terjuntai.


“Kenapa kau nak masa lagi sedangkan apa yang kau betul-betul perlukan sudah ada di depan mata?Aku tak nak kehilangan kau lagi Moon,dan kali ini aku takkan lepaskan kau lagi..kalau kau tetap menolak…” Moon segera menekup mulut Zero dengan tangannya.


“Don’t do anything reckless again..” ujar Moon.Dia seakan tahu apa yang Zero akan cakap.Dia melepaskan tangannya.


“Okey..” Zero mencapai jemari Moon. “Jangan lari lagi..penat aku nak kejar kau..” sambung Zero.Moon tersenyum.


“Tak apalah..lagi pun aku suka tengok kau terseksa macam tu..comel!” kali ini,Zero pula yang merah padam.Tak pernah-pernah Moon cakap dia comel sebelum ini.Moon ketawa kecil.Seketika kemudian Zero pula yang ikut ketawa.


“I love you so much..thank you..” ujar Zero sambil mengucup uban Moon.


“Aku pun,” jawab Moon pendek.


“Oya..” Zero menyaluk poket seluarnya lalu membawa keluar sekeping memo kecil yang sudah koyak sedikit.Memo yang pernag Moon geri pada Zero 6 tahun lalu,sudah koyak rabak rupanya.Ingatkan dah buang,rupanya dia sentiasa bawa benda tu..


“Sampai bila aku nak sembunyikan pasal memo ni?ini memang kepunyaan kau kan?” soal Zero.


“Kau masih tak putus asa lagi?Okeylah..aku bagitau maksudnya,” Zero tidak sabar.


“It’s means ‘I Love You,My Prince’,”


“I love you my prince???” soal Zero seakan tidak percaya.Moon mengangguk.


“Aku ingat itu itu nombor handphone..but anyway..kau memang anggap aku ni putera kau lah kan?” Moon mengangguk lagi.Zero memeluk Moon.Erat.


“Dan..sebelum pergi UK,you made a kiss,don’t you?” soal Zero lagi.Meminta kepastian.Moon mengangguk lagi.Perlahan-lahan tangannya melingkari pinggang Zero.


“Kenapa tak bangunkan aku?Kan lagi bagus kalau aku bangun?” kata Zero sambil tersenyum.


“Pervert!”


“Pervert pun..tempat kau aja,kan?”


“Yalah tu..wei,kau ada bawa handphone?” soal Moon sambil melepaskan tangannya dari pinggang Zero.


“Jap!” Zero membawa keluar handphonenya dari poket kot.Air muka Zero tiba-tiba berubah sebaik melihat skrin handphonenya.Zero memandang Moon.


“Moon..”


“Kenapa?” soal Moon,keningnya berkerut.


“No network!”


“What??!!” Moon seakan menjerit.


“Macam mana kita nak balik?”


“Entah!” jawab Zero selamba.Mata Moon terbeliak.


“Entah kau cakap?!” Moon mencekak pinggang.


“Kau mesti bawa aku keluar dari sini..Zero..macam mana kita nak…” ayat Moon mati.Zero memandang Moon.


“Kita nak apa?” soal Zero.


“Pokoknya..kau mesti bawa aku keluar dari sini..semua ni salah kau tau,siapa suruh kau minta Vanessa hantar

kita kat mana-mana aja,tengok sekarang!” Moon mendengus.Macam mana nak kahwin kalau macam ni???Moon sudah pun meninggalkan Zero di belakang.Pantas saja langkahnya.Tunjuk perasaanlah tu..


“Alah..sorrylah..Moon,tunggu!!”


~Don't marry the person you can live with; marry only the individual you can't live without.~


The End of The Spell~~


********************************************************************


P/s : Akhirnya…habis juga MWIA ni…sorrylah kalau endingnya tak berapa best..saya sudah buat yang terbaik untuk kamu..kalau tak best ia datang dari saya..sorry..saya x berapa pandai buat ending..and sorry mungkin post ni telampau panjang..

P/s : aku betul2 gmbra sbb ini first time aku bt novel n tamatkan ceritanya..fuh..lega..terima kasih juga pada pembaca dan pengkomen2 semua..kalau bukan sebab kamu,cerita ni memang macam takakan siap,sebab kamu saja aku boleh kasih abis ni cerita..thank you so much guys!!(>-<)(^-^)

Lepas ni H2O pula..tunggu,ya??Hehe…




21 December, 2009

Spell 36 : Say ‘Marry Me’




Spell 36 : Say ‘Marry Me’

Kelihatan Moon dan Lady Yuna sedang duduk di sebuah café.Saling berdepan.Sudah lebih 10 minit mereka mendiamkan diri setelah Moon sampai.Masing-masing menunggu ayat keluar dari bibir.Zero pula selepas menghantar Moon,dia terus kembali ke syarikatnya.Tea yang terhidang dibiarkan sejuk.

“Moon?” Lady Yuna seakan memanggil.Moon mengangkat kepala.

“Aunty panggil Moon datang sini bukan sebab nak minta maaf,aunty dah lama minta maaf pada Moon dulu,itu sudah terpulang pada Moon sama ada mahu memaafkan aunty ataupun tidak,” sambungnya.

“Jadi apa maksud puan ingin berjumpa dengan saya?” soal Moon.Masih membahaskan diri Lady Yuna sebagai Puan.Sememangnya luka di hati Moon tiada penawarnya.

“Pasal soalan aunty 4 tahun lalu,Moon masih sudi bagi peluang kedua pada hubungan kamu?” I knew it!Sebab tu aku tak nak jumpa dengan Lady Yuna.

“Puan,saya ada soalan..kenapa saya perlu kembali pada Zero lagi selepas saya diusir,dibuang macam sampah? Puan lakukan saya dan kak Hanna seperti benda menjijikkan. Tapi saya tahu, kak Hanna dan puan sudah berbaik, malah seperti anak-beranak. I’m glad..tapi keadaan takkan balik seperti dulu lagi, maafkan saya..saya tak boleh terima Zero lagi,”

“Aunty faham dan aunty mengerti kenapa Moon tak boleh kembali pada Zero lagi,tapi semua tu bukan salah Zero,bukan Zero yang halau Moon dari hidupnya.Aunty tak kisah kalau Moon tak boleh terima aunty lagi,tapi sekurang-kurangnya terimalah Zero,kembali pada Zero,” Lady Yuna mencapai dan mengenggam tangan Moon,tapi perlahan-lahan Moon menarik balik tangannya.

“Maafkan saya,” Moon memohon .Hatinya betul-betul tawar.L ady yuna sekarang mendiamkan diri. Memang patut pun dia dilayan seperti itu.

“Memang,saya mengaku saya masih cintakan Zero tapi sebab cintalah dia terseksa dulu,sebab dia terlalu cintakan saya,dia jatuh sakit..walaupun saya tak nampak keadaan dia,saya tahu dan lebih baik kalau dia bersama dengan orang yang menyayanginya..dia takkan terluka,” Moon menyambung.

“Tapi macam mana dengan Moon?” soal Lady Yuna.Moon tersenyum kecil.

“Saya dah lama bersedia untuk ini dan aunty..” Moon berhenti.Lady yuna tersentak. Moon memanggil saya sebagai aunty??It’s mean??

“Saya dah maafkan aunty dan saya minta aunty hormat keputusan saya. Tapi tolong rahsiakan apa yang saya cakap tadi,saya tak nak Zero tahu,”

“Baiklah kalau itu yang Moon mahu..tapi bukankah itu lebih baik kalau Moon sendiri yang bercakap dengan Zero,terus-terang dengan dia.Moon sendiri tahu macam mana sikap Zero.Semakin Moon melarikan diri,selagi itu Zero takkan berhenti kejar Moon.Kalau betul Moon mahu tamatkan hubungan kamu,itu lebih baik jika Moon berdepan dengan dia,” kata Lady Yuna.Moon sekadar mendiamkan diri.Ada betulnya kata aunty,itu sememangnya sikap Zero.Maybe I should meet him.

Setelah Lady Yuna pulang ke rumah dengan keretanya,Moon segera menghubungi Zero.

“Hello?” suara Zero kedengaran.

“It’s me,Moon.”

“Kenapa?”

“Boleh kita jumpa,sekarang!” Moon menekankan ayat terakhirnya.

“Kenapa?Dah rindu dengan aku?” blush!Seperti cerek yang telah mendidih,asap keluar dari muncung.Merah padam wajah Moon.

“Don’t ever say that,stupid!Aku tunggu kau kat Yellow leaf Lake,sekarang!” klik!Talian segera dimatikan,tidak sempat Zero menjawab.

Zero tersenyum lebar,namun hanya seketika.Wajahnya kembali murung.Mungkin ini adalah kali terakhir Moon menghubungi dan berjumpa dengan dia.

*****

Kelihatan seorang gadis sedang duduk di bangku bersebelahan pokok besar berdaun kuning berhadapan dengan tasik.Zero tersenyum.Pemandangan itu membuatkan kenangan bersama Moon menerpa di mindanya.Zero menghampiri gadis itu.Walaupun hari semakin gelap,hanya diterangi dengan lampu jalan Zero masih mengenali wanita itu.

“What’s up?kau nak aku secara rasminya melepaskan kau?” tanpa mengucap hai,Zero terus menyerang dengan soalan itu.Walaupun soalan itu menyakitkan hatinya sendiri.Moon tersenyum nipis.

“Salah satu sebabnya juga..tapi yang lebih penting aku nak berterus-terang tentang sesuatu pada kau,so tolong diam sehingga aku habis bercakap,” kata Moon.

“Geez…” Zero mendengus. “Ok!”

“Kau tahu tak,disinilah tempat dimana aku sedar betapa aku sukakan kau,disini juga dimana aku belajar untuk percaya dengan kau sepenuh hati aku,disini juga…EM!” Moon terdiam sebaik tubuhnya dipeluk oleh Zero.Matanya membulat sebulat-bulatnya.mulutnya ternganga.Dia seakan tidak boleh bernafas.Tangan Zero melingkari bahunya.

“Zero…” Moon blank!

“That’s enough..aku taknak dengar apa-apa lagi dari kau..just stay like this..1 minutes,okey?” Zero seakan merayu.Suaranya hampir tidak kedengaran.Moon memandang ketepi,tapi Zero menyembunyikan wajahnya.

“Do you really love me?” entah kenapa,ayat itu tiba-tiba saja terluah dari bibir Moon.Matanya sudah berkaca saat melafazkan ayat itu.Tapi Zero tidak menjawab,pelukannya semakin erat.

“Zero..sakit!Let me go!” Moon berusaha menolak tubuh Zero,akhirnya pelukan terlerai.Zero terus memalingkan mukanya dari Moon.Walaupun begitu,Moon tetap nampak telinga Zero bertukar merah padam.Moon turut memalingkan wajahnya..he’s crying!

“I should go!” Moon pantas berdiri.

“Tunggu!” langkah Moon mati,tapi tidak berpaling pada Zero.Sebab dia tahu,sebaik dia berpaling dia takkan dapat lepaskan Zero lagi.

“Pasal soalan kau tadi,ya..aku masih cintakan kau!Kalau itu yang kau nak dengar.I love you!” Moon tersentak.Memang itu yang aku nak dengar,tapi kenapa aku masih takut,kenapa aku ragu-ragu??

“Then you should let me go,forget me and don’t love me!” Moon menegaskan ayatnya.

“Why?” soal Zero.

“Because the feeling we have is the sources of our painful..”

“Do you think so?Kau rela melepaskan aku walaupun kau cintakan aku?kau betul-betul nak aku melepaskan kau?”

“I don’t love you ANYMORE!” Moon menekankan ayat itu.

“Kau betul-betul nak aku melepaskan kau?” kali ini suara Zero berlainan dari tadi.

“Berapa kali kau nak aku jawab?” soal Moon kasar.

“Okey..as you wish.Tapi,bagi aku melepaskan kau adalah mati untuk aku!” Moon tersentak.Belum sempat Moon berpaling,Zero sudah melintasinya.Dia menuju ke jalan raya besar.Berjauhan dari keretanya.What he’s trying to do???

Zero berhenti di bahu jalan,lalu berpaling.

“I love you!” sejurus melafazkan ayat itu,Zero melangkah 3 tapak ke depan,tepat di tengah-tengah jalan.Tapi ayat itu tidak sampai ke teling Moon disebabkan bunyi hon dari lori besar.Dari jauh lori itu meluncur dengan laju.No..jangan!!Tanpa dikawal,kaki Moon berlari pantas mendapatkan Zero,semakin laju Moon berlari,semakin perlahan lori itu bergerak.namun hon masih berkali-kali berkumandang.Walaupun begitu Zero masih teguh berdiri.

Akhirnya kedua-dua tangan Moon sudah mencapai Zero.Sebaik Moon memeluk Zero dari belakang,lori itu berhenti dengan bunyi brek yang membingitkan telinga.Jarak antara lori dan mereka hanya setapak.

“Kamu sudah gila??Kamu mahu mati??Jalan raya bukan untuk berkasih sayang!!Gila!!Pergi tepi!!” jerkah pemandu itu sambil mengeluarkan kepalanya dari jendela lori.

“Sorry..hehe..” dalam keadaan seperti itu,Zero masih mampu ketawa.Berlainan dengan Moon.Kakinya terketar-ketar ketakutan dan tangannya masih melingkari pinggang Zero.Mukanya dibenamkan di belakang Zero.Zero mendepani Moon.D ia sedar akan keadaan itu sebab tangan Moon terasa bergegar.Zero segera mengangkat Moon keluar dari jalan.Moon masih tidak melepaskan Zero.Sememangnya dia benar-benar ketakutan.Zero meletakkan Moon di atas tanah.

“I’m sor….” Panggg!!!Pipi Zero menjadi mangsa tapak tangan Moon.Tidak cukup dengan itu dada bidang Zero ditumbuk-tumbuk melepaskan geram namun Zero membiarkan Moon melakukan itu.

“Are you trying to kill yourself,huh??Kau nak mati didepan aku??Kau nak uji aku dengan bunuh diri di depan aku??Kalau begitu,tahniah..kau berjaya.Ya..aku memang taknak melepaskan kau,aku nak bersama kau untuk selama-lamanya..aku cintakan kau..” habis saja ayat itu disemburkan,Moon mula menangis seperti budak-budak.Air matanya deras mengalir.Tangannya sudah tidak menumbuk dada Zero lagi melainkan berlutut di hadapan Zero.

“I’m sorry..i’m so sorry..shuu!!!” Zero memeluk Moon sambil mengusap rambut Moon.Cuba untuk memenangkannya.Lama mereka dalam keadaan itu.

“Don’t ever do than again!” kedengaran keras suara Moon.

“I promise!” jawab Zero sambil menyeka sisa air mata Moon.

“Aku tak boleh bayangkan kalau kau takda..” kata Moon.

“Jadi kenapa kau nak lepaskan aku?”

“Sebab aku nak kau bahagia..?”

“Aku hanya akan bahagia kalau aku bersama kau,no one can replace you.No one!”

“Tapi macam mana dengan Brenda?”

“Is this all about Brenda?” Moon terdiam.

“Brenda tiada kena-mengena dengan hubungan kita Moon.I don’t even love her!”

“Tapi dia cintakan kau,”

“Aku lebih pentingkan kau dari sesiapa pun.You’re everything to me!Understand that?” soal Zero seperti seorang budak-budak.Moon mengangguk.

“Tapi..”

“Tiada tapi-tapi!Memandangkan kau dan cakap kau masih cintakan aku..that’s means,your mine and I’m yours.No turning back!” Zero menegaskan ayatnya.

“Okey!” Moon tersenyum Terasa tenang sebaik meluahkan isi hatinya.

“Will you marry me,Moon?” erk!Mata Moon ke kiri ke kanan.Itu terlalu tiba-tiba.

*****

“Aunty,I’m not letting him go,I love him!” suara nyaring Brenda bergema di seluruh kawasan restaurant itu.Semua pelanggan sudah memandang kearah mereka.

“Aunty tahu..tapi tolonglah..aunty merayu,Moon perlukan Zero dan Zero tak boleh hidup tanpa Moon.Kalau Brenda teruskan niat Brenda,Moon akan sensara.Sudah cukup dengan apa yang telah terjadi pada dia selama ini..” Lady Yuna segera bangkit lalu melutut di hadapan Brenda.Badan Brenda terundur sedikit ke belakang.Terkejut.Aunty Yuna sanggup melutut di hadapan saya semata-mata mahu Zero dan perempuan itu bersama?Pelanggan-pelanggan itu sudah tidak mahu melepaskan mata mereka dari Lady Yuna.

“Aunty..please..aunty tak perlu buat begini..maafkan Brenda,” Brenda memapah Lady Yuna untuk duduk di kerusinya.

“Saya akan undur diri dan saya juga akan bincang dengan papa dan mama..aunty takpayah risau,ya?” sambung Brenda.

“Terima kasih Brenda..kamu anak yang baik.Terima kasih!”


*****


“Moon,cepat kita lewat nanti!!” laung Kiran sambil menumbuk-numbuk pintu bilik Moon,lalu segera menuju ke dapur.

“Eya!Eya!I’m done!” jawab Moon sambil menyerbu keluar menuju ke dapur.

“Wei..kita dah takda masa nak sarapan tahu.Cepat!” arah Moon.Dia mendahului Kiran.Ini semua salah Zero..dia membuatkan aku mimpi sesuatu yang pelik!Moon membuka pintu.

“Hai!” gedebuk!Moon segera jatuh terduduk sdi kaki lima akibat sergahan Zero.Zero tergelak,bukan menolong.

“Sakit tahu!” marah Moon.Zero membantu Moon untuk berdiri.

“Sorry!” mintanya sambil tersenyum.

“Moon!” tiba-tiba Kiran muncul di belakang Moon.Dengan cepat Moon menarik tangannya.Kiran termengu seketika.

“Something happened?” soal Kiran.Moon segera menggeleng.Pelik rasanya bila dah sambung balik..aku bukan tak hargai dia.Aku tak boleh berhadapan dengan dia walaupun aku sendiri yang nakkan dia balik.

“Cepatlah!” Moon segera menarik Kiran menuju ke parking lot.

“Bye Zero!” Kiran sempat melambai Zero.Zero sekadar tersenyum.Take your time,Moon..i’ll be waiting for you.

“Hmm...i wonder what should I do to make you totally mine?” Zero bertanya sendiri.

Dalam masa yang sama….

“Kenapa jantung aku berdegup kencang sangat ni??Stop!!” Moon menumbuk-numbuk kecil dadanya.Naik hairan Kiran.Aku rasa aku tak pernah terlepas dari Zero..


*****


Pak!Pak!Pak!Kedengaran tapak kasut Vince menepuk-nepuk lantai.Moon dan Kiran berdiri di hadapan Vince yang sedang berpeluk tubuh.

“Maaf!” Kiran meminta.

“Kamu tahukan hari ini adalah hari yang penting buat syarikat kita?Kenapa boleh lambat lagi?” Vince seakan marah.

“Maafkan kami,” kali ini Moon pula yang meminta maaf.

“Sudah..pergi tolong yang lain,” arah Vince lalu beredar.Sebaik Vince beredar,Kiran terus mengusap dadanya.

“Hampir-hampir…hah tulah,semua ni salah kau Moon.Kalau kau tak balik lewat semalam aku juga tkkan lewat bangun tahu,”

“Yang kau pergi tunggu aku tu apasal?”

“Sebab aku risau..kau pula tak telefon aku..tapikan semalam kau balik dengan Zero,kan?Kau nak share cerita dengan aku?” Pak!Dahi Kiran ditepuk.

“Shut up!” jawab Moon pendek lalu meninggalkan Kiran.Kiran mengusap dahinya.Sakit!

“Ke mana semua orang?Oh ya..semua ada dekat dewan” jawab Moon sendiri sambil masuk ke dalam bilik persalinan.Tiada seorang pun yang ada di situ.Sunyi sepi.What am I doing here?Tiba-tiba mata Moon menangkap sesuatu.Baju pengantin putih yang pernah direkanya dulu tapi baju itu tidak boleh diperagakan.Vince yang membantah baju itu diperagakan.Itu adalah baju pengantin rekaan pertama Moon.Baju itu dinamakan White Lies Bride.Dia mendapat ilham daripada kisahnya sendiri.Moon pernah cuba buat Vince mempertimbangkan balik permintaannya tapi kata Vince.Baju pengantin itu penuh dengan kesakitan.Pengantin wanita sepatutnya bahagi ketika memakai baju pengantin.Ayat itu benar-benar membuat Moon tersentap.

“What should I do with this?” soal Moon sambil memeluk baju pengantin itu.

“Will you marry me,Moon?”


Tiba-tiba lamaran Zero menerpa di mindanya.Moon malu sendiri.Oh my God..jantung aku berdegup cepat lagi.I’m so in love with him.Entah kenapa dia betul-betul mahu mencuba baju pengantin itu.Moon menyumbatkan baju itu di tubuhnya lalu membelek tubuhnya di hadapan cermin.Adakah aku kelihatan begini setelah menerima lamaran Zero??Tapi aku juga yang mahukan sedikit masa untuk berfikir..argh!!Kenapa aku tak terus jawab ‘ya’?Moon menyesal sendiri.


“I will marry you,” kata Moon,walaupun dia tahu Zero tidak mungkin mendengar jawapannya.Kendengaran pintu bilik itu dibuka.Moon segera berpaling kearah pintu.Kiran?Vince?and..everybody??


“Moon??Is that you?” soal Kiran tidak percaya sambil menghampiri Moon begitu juga para modeling yang lain.

“You’re look beautiful..” puji Kiran lagi.


“Am I?” soal Moon.


“Moon betul-betul cantik dengan baju itu,” kata salah seorang modeling.Satu persatu bersetuju dengan kata-kata itu.


“Ah..apa kata biar Moon jadi special appearance malam ini?” Kiran memberi cadangan.


“Kau gila?Tak boleh!” bantah Moon.


“Tapi bukankah kau pernah minta baju itu diperagakan?kenapa menolak sekarang?” sampuk Vince tiba-tiba.


“Ya..memang.Tapi bukan aku yang pakai baju ni,model lain kan ada?”


“It’s must be you,Moon.” Vince berkeras.


“Why me?” soal Moon.

“Sebab hanya kau yang boleh pakai baju itu,hanya kau yang boleh menonjolkan perasaan yang terpendam dari baju pengantin itu,” kata Vince.Semua mata memandang Moon.Menanti jawapan darinya.Moon mengeluh.


“Okey..I will!” akhirnya Moon bersetuju.


“Yes!” Kiran teruja sendiri.


“Get ready..kau perlu buat persediaan untuk fashion show nanti.Kita perlu pergi ke pentas sekarang,” arah Vince lalu meninggalkan bilik itu.

“Mesti seronok malam ini,Moon!Good luck!” ucap mereka pada Moon.Moon sekadar tersenyum tanpa perisa.


“Kenapa aku rasa tak sedap hati ni??” Moon menyentuh dadanya.


*********************************************************************
p/s: saya minta maaf sebab lambat post n3 ni,lately ni saya betul2 sibuk dengan aktiviti.Sorry ya??
Lagi satu,mungkin chapter kali ini tidak berapa menyenangkan kamu..i’m so sorry ada yang tidak selesa disebabkan cerita ini.Minta maaf sangat2.jangan marah,ya?
Btw,enjoy ur reading!

p/s : saya rasa chapter kali ini terlalu melebih kot..kan?kan?kan?

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.