Followers

Quick Survey

Hello reader2 sekalian,
sini saya nak buat sikit survey, nanti saya sediakan poll untuk genre mana yang korang nak saya tulis dan saya upload dalam blog. Saya taknaklah blog ni senyap ja :)
Please take your time sebab saya pun akan ambil masa saya juga untuk tulis apa yang korang nak. Enjoy voting :)

28 March, 2010

Bye and Good Bye.....


Hmm....macam mana mau cakap ah...susah lah mau cakap..susah mau kasi tinggl ni Blog begitu
juga dengan kamu..okeylah...mungkin aku akan menghilangkan diri selama 3
bulan..cheaaa..takda lah..aku sebenarnya akan menjalani latihat khidmat negara(PLKN) dan aku
akan bertolak pada 29th march dekat Kem Sinar Jata,Kota Belud...ari isnin,jam 9.30 kami akan bertolak dari Balai Polis Kudat.
Hmm..mesti
aku rindu dengan kamu ni..hehe...harap kamu pun rindu aku juga..hehe...


Sorry sangat2 ya...sa tau byk yang tertunggu2 cerita TPG,mungkin lepas 3 bulan baru boleh post n3 baru..

sa akan bt yang terbaik di sana..doakan saya,ok??

Good Bye Guyss......

P/s: enjoy the rest of my enovel ok??


Ikhlas,

~OkiE a.k.a WitcH~

22 March, 2010

Substance 9 : Devil Beside You


Substance 9 : Devil Beside You


BUK!!Aura terbaring atas rumput tebal di belakang Mansion keluarga Leon.Baru tiga kali bola sepak itu mengena kepalanya.Nasib baik rumput itu tidaklah terlalu tajam.Naik pening kepalanya dek terkena bola tersebut.


“Sorry,” kata Leon dalam nada mengejek.Lagi?Asyik sorry aja..kenapa tak main jauh-jauh!Aura bangun dari rumput itu sambil meniup rambut di dahinya.Kerjanya terus disambung,kalau dia melawan lagi tambah teruklah


Leon mengerjakanya.Tambahan pula,ada 3 bidang tanah lagi yang perlu dikerjakannya.Bayangkan saja satu bidang itu besarnya seperti selanggang bola jaring.Besar wow..


Leon mengerut kening,dia terus mengutip bola itu yang berada di tepi Aura dan sebelum membaling Aura,bola itu dilambung-lambung ke udara dengan tangan kanan,tangan kiri masih lagi berbalut dengan simen.Buk!Kali ini belakang Aura yang terkena.Aura lantas berdiri,Leon terkejut lantas terundur ke belakang.


“A..apa?” soalnya sedikit gagap.Tangan mencekak pinggang.


“Macam mana aku nak buat kerja kalau kau ganggu aku?Mainlah jauh-jauh!” kata Aura.Sudah dua bakul kecil penuh dengan rumput-rumput panjang.Berjam juga Aura mencangkung mencabut rumput,dan baru 30 minit yang lalu Leon datang menganggunya.


“Aku nak main sini,kenapa?” soalnya tenang.Aura mendengus.


“Kalau nak main pun,mainlah jauh-jauh dari aku.Ni..sebelah aku ja.Mestilah orang kena,” jawab Aura.Walaupun dia tahu,Leon sengaja bermain bola dekat dengannya agar dia boleh menyeksa dia.


“Siapa kau untuk buat keputusan?Kau tu hamba aku..jadi aku boleh buat apa ja dengan kau,faham?” kata Leon,Aura sudah muncung.Mata sudah berubah tajam.Leon menjelar lidah sambil bibir terukir dengan senyuman.Langsung tidak takut dengan renungan tajam Aura.Nahaslah kau kalau aku dapat balik badan aku,aku cekek-cekek kau Leon!!!!


“Apa tengok-tengok??Ada hutang?” sergah Leon,Aura segera mengalih pandangan.Bukan takut dengan sergahan Leon,tapi meluat memandangnya.Aura mengangkat bakul ketiga yang sudah separuh dengan rumput itu dan mencari tempat yang lebih ‘selamat’.Leon tercegat memandang Aura.


“Tuan Muda,” panggil nanny Vdya dari belakang.Leon segera menoleh.Aura memandang dari jauh sambil tangannya mencabut rumput-rumput itu.


“Minum petang sudah sedia,” khabar nanny Vdya.Leon tersenyum.


“Aqua,my slave..sini!” panggil Leon manja.Aura memandangnya.Apa lagi ni…


“Sini!!” laung Leon pula apabila Aura tidak memberi respon.Malas-malas Aura berdiri dan menghampiri mereka.


“Apa?”


“Bawa minuman petang ke pondok,sekarang!” arahnya.


“Tapi kerja tu..”


“Rumput-rumput tu takkan lari..dah pergi ambil,” katanya lalu terus menuju ke pondok yang bersebelahan dengan kolam renang.Nanny Vdya sekadar tersenyum dengan telatah Leon.


“Sini cik muda,” kata Nanny Vdya seakan menunjukkan jalan.Aura menurut.


“Nanny,aku rasa apa yang nanny cakap hari tu salah la,” kata Aura.


“Bila tu?” soal nanny Vdya.


“Hari tu..dekat kantin hospital.Nanny cakap Leon….”


“Shhuuu!!” Aura segera terdiam. “Jangan guna panggilan itu,Aqua.Jangan guna sekiranya Aqua masih berada dalam lingkungan Mansion ni,” kata nanny Vdya dengan nada berbisik.Serta-merta Aura teringat akan kata-akata Aqua tempoh hari.Jadi..nama Leon betul-betul menakutkan sehinggakan nanny Vdya turut memberinya amaran.Aura mengangguk perlahan.


“Er..tapi..nanny tetap salah..dia mana ada budak baik.Nanny sendiri yang nampakkan macam mana dia buat aku,” kata Aura tidak puas hati.


“Aqua..kenapa ni?Aqua tak pernah merungut sebelum ni,Aqua dah banyak berubah walapun baru dua bulan kita tidak berjumpa,” kata nanny Vdya.Aura mendengus.Dalam hatinya,dia menyumpah-nyumpah Aqua sebab bersikap seperti itu.Aku harus mengubah persepsi mereka terhadap Aqua,yang Aqua juga boleh merungut!


“Nanny,kalau dulu tuan muda nanny membuli aku,aku takkan membalas mahupun merungut.Tapi aku juga manusia,aku ada kesabaran.Kesabaran aku ada tahapnya.Dia pernah buat aku trauma,dan aku takkan biarkan itu terjadi sekali lagi,” kata Aura,matanya jelas memancarkan keberanian.Nanny Vdya seakan tersentak.


“Nanna tahu dan nanny minta maaf bagi pihak tuan muda,”


“Nanny tak perlu susah-susah minta maaf demi dia,aku sendiri yang akan buat dia minta maaf dengan aku,” lafas Aura dan kali ini ayat itu betul-betul mengejutkan nanny Vdya.


*****


“Kak!” panggil Alfa sambil menyelak daun pintu bilik Aqua.Alfa melangkah masuk.Di tangannya ada sebuah buku teks matematik tingkatan 4.


“Kak!” pangglnya lagi.Bilik itu tidak berpenghuni,tapi kemas dimatanya.Alfa tersenyum.Dia menghampiri meja tulis kakaknya,kelihatan beberapa keping kertas resepi membuat pasta.Berbagai juga jenis resepi yang melekat di dinding hadapannya.


“Alfa?” dia segera menolah.Kelihatan Aqua menghampirinya sambil mengeringkan tangand engan sapu tangan.


“Kakak nak belajar memasakkah?” soal Alfa.Aqua tersenyum.Dia melabuh punggung di katilnya.


“Ya..kakak rasa,kakak perlu belajar memasak.Untuk selamatkan restaurant ini,” jawab Aqua.Dia masih ingat peristiwa kemarin dia mana dia dan Aura berkongsi cerita.Kata Aura,restouran itu adalah nyawa bapanya,dan nyawa dia adalah bapanya.Restaurant itu adalah sumber pendapatan mereka selain kelab teakwando yang berada di bawah bangunan yang bersebelahan dengan bangunan restaurant itu.Aqua memang minta memasak sejak kecil lagi,jadi tiada masalah baginya untuk belajar resepi itu.


“Kenapa cari kakak?” soal Aqua.


“Ni..kakak tahu Dave mana?” soalnya.Aqua menggeleng.Sejak pagi tadi mereka tidak bertegur,kalau berselisih pun mereka saling tembus saja.Lagi pun Dave sayik berkepit aja dengan Cherry,takkan saya nak ganggu pula.


“Kenapa dengan dia?” soal Aqua.


“Ni..Cherry mesej saya tadi tanya Dave.Ingat aku ni apa?penjaga Davekah?”


“Alfa telefonlah dia,”


“Dia tak angkat..sebab tu Alfa tanya kakak.Kakakkan selalu aja tahu pasal Dave,” Aqua mengangguk-angguk.Not really..ada juga benda yang dia tak bagi tau kakak kau,Alfa.


“Kalau gitu kakak try call dialah,”


“Oh..Alfa keluar dulu,” Alfa terus beredar dari bilik itu.Aqua pula mencapai handsetnya yang terletak di meja lampu tepi katilnya.Nama Dave dicari dan butang hijau segera ditekan.


Aqua sudah mengiggit bibir.Dia tak angkat?Cuba lagi!


Pipi kirinya sudah membulat diisi udara.Tak angkat juga?Cuba lagi!


Dia sudah berdiri,mundar-mandir.Talian segera di matikan apabila mesej masuk ke dalam Voice mail.Aqua mendengus kecil.Wei..kenapa saya nak risau pula?Dia kan dah besar?


Vubb!Aqua menghempap badan ke katil.Selimut di capai lalu menekup mukanya.


*****


Sebuah Motosikal Yamaha TZR50 berhenti di hadapan café Lavender.Dave membuka topi keledarnya lalu menyangkutkan topi itu ke pemegang motornya.Dia memandang ke dalam Café Lavender,matanya memandang tepat kearah seorang wanita berambut pendek dan berpakaian kerja serba hitam sedang duduk di sudut café.Dave segera menghampiri wanita itu dan terus mengambil tempat.


“Buat masa ini,hanya ini sahaja maklumat yang saya dapat.Semua keratin-keratan akhbar ada di dalamanya,” kata wanita itu.Dave mencapai envelop kuning itu lalu dibukanya.Sekeping keratin akhbar yang sudah lusuh ditarik separuh.



SYARIKAT GOLDEN HOUSE JATUH BANKRUP: AHLI KELUARGA BERPECAH-BELAH.



Hanya separuh daripada keratan akhbar itu di baca dan dimasukkan semula.Dave menelan liur.Debaran di dadanya semakan menjadi-jadi.


“Dave stop digging it up..okey?Cukuplah sampai sini saja..” kata Milaney.Dia tidak mahu,pada akhirnya dirinya yang akan disakiti.


“No!I want to know more..i want to know everything!” nada Dave segera meninggi.Milaney mengeluh.


“Kita jumpa lagi minggu depan,” Dave bangkit dan terus mendapatkan motorsikalnya.Milaney sekadar

memandang Dave keluar dari kawasan café itu.Sudah berbulan Dave mengupahnya untuk mendapatkan maklumat yang sudah 22 tahun tertanam kemas.Hal yang sudah hampir dilupakan oleh semua masyarakat.


Dave segera menekan brek setelah melihat barisan panjang yang menuju ke restaurant Aura.Dahinya berkerut.Sejak bila orang berbaris di depan restaurant ni???


“Maaf,maaf…” Dave memohon untuk masuk ke dalam restaurant.Sebaik di menapak masuk,langkahnya mati.Wajahnya kelihatan terkejut tapi dalam masa yang sama bibirnya tersenyum kecil.Semua tempat di meja itu sudah diisi dan BJ,Micky serta Jun membantu untuk melayan pelanggan.Dave segera berlalu ke dapur.Dave tersentak saat matanya melekat pada tubuh Aqua yang sedang khyusuk memasak.


“Uncle?kenapa dengan restaurant ni???” soal Dave pelik sambil menyambar lengan Encik Zurdi.


“Kau tak nampak?Lekas pergi buat kerja!” arah Encik Zurdi dan terus bergegas menghantar pesanan.Dave terkulat.


“Dave,hantar ini ke meja no.4!” laung Aqua.Dave segera tersentak.Dia ingin bertanya tetapi niatnya itu segera dibuang dan segera menurut perintah Aqua.


*****


Amsterdam, Holland.


“Kate tetap nak balik!Mummy..please???” Katerina sudah bersujud di hadapan ibunya,puan Agnesa.Puan Agnesa memandang suaminya.Tuan Elliot.Matanya juga merayu agar suaminya itu membenarkan anak kesayanganya itu balik ke tanah air.


“Kenapa Kate nak balik sana?” soal Tuan Elliot.


“Sebab..Shin sakit,” perlahan-lahan Kate maenjawab.


“Asyik-asyik Shin,asyik-asyik Shin!Penting sangatkah Shin pada Kate?” kata Tuan Elliot seakan marah.


“Penting!” jawab Kate dengan penuh yakin.


“I refuse!” Encik Elliot segera menolak.Kate tersentak.


“Kalau daddy tetap menolak,Kate terpaksa mencari jalan untuk balik ke sana,” Kate sudah bertekad.


“Kate!Kate tahu tak Kate tu dah 24 tahun?Apa yang Shin boleh buat untuk Kate?Lagipun Kate akan berkahwin tidak lama lagi!”


“Kate tak kisah..Kate tetap nak Shin,” Kate bangkit dan mula menuju ke pintu keluar rumah banglo.


“Keluar saja Kate dari rumah ni,Kate bukan lagi anak daddy dan mummy!” langkah Kate mati.Puan Agnesa

tersentak dengan luahan itu.Agak lama Kate berdiri di tempatnya.Tiba-tiba dia berpaling dan menaiki tanggan menuju ke biliknya.Encik Elloit menghembus nafas lega.


*****


“Wei!!!” jerit Aura lantang,dulang yang berisi jar dan cawan itu segera di berikan kepada Nanny Vdya.Dia segera menghampiri kolam renang itu.Leon yang sedang duduk pondok tersenyum manis.Nanny Vdya hanya boleh menggeleng.Aura mendengus.Kolam renang itu dipenuhi dengan rumput-rumput yang dicabutnya sebentar tadi.Walaupun dia tidak nampak Leon menumpahkan rumput-rumput itu ke dalam kolam,dia pasti Leon yang melakukan itu.


“Kenapa kau buang rumput tu dalam kolam?!” marah Aura.Leon buat muka innocent.


“Mana ada..angin kuat tadi,mungkin ditiup dengan angin,” jawab Leon selamba.Tipu!Bakul begitu berat mana mungkin boleh ditiup dengan angin melainkan angkara manusia.


“Aku tahu kau yang tumpahkan rumput tu dalam kolam,bakul tu berat tahu,”


“Kalau kau rasa aku yang buat,then akulah tu,” tenang saja Leon menjawab.Aura sudah mengetap bibir.Perasaan bencinya terhadapan Leon sudah mula bercambah-cambah.Seperti semua salur darahnya dipenuhi ndegan rasa benci terhadapan Leon.


“Aku penat-penat cabut rumput,kau pula senang-senang tumpahkannya dalam kolam.Ingat senangkah nak cabut rumput-rumput tu?” Leon mengangkat bahu.


“Aku taknak tahu susah atau tidak..sekarang kau nak kau bersihkan kolam tu,” terasa seperti kepalanya baru saja di hempap dengan kapal terbang.Gila!!!


“Wei..agak-agaklah!” marah Aura.Leon segera berdiri sambil mengutip kayu yang seakan seperti jaring itu.


“Kau boleh guna ni,bukan?” katanya lalu melemparkan kayu jaring itu ke kaki Aura.Benda itu di pungut.Aura tersentak.Jaringnya sudah koyak.Kepalanya pantas berpaling kea rah Leon.


“Opps..aku lupa,aku tergunting semalam,” akui Leon.Darah Aura sudah naik ke otak.Sekejap lagi saraf-saraf dalam otaknya akan bocor dek aliran darah yang terlalu laju.Oh..God..help me..help me from killing him!!!


“Good luck!” sambungnya lalu keluar dari pondok dan masuk semula ke dalam Mansion.Nanny Vdya segera membuntuti Leon.Nafas Aura masa itu sudah turun naik dengan deras sekali.Peluh-peluh semakin banyak mengalir dari dahinya.Sekejap lagi gunung berapi akan meletus.


“ARGGGHHHHHHHH!!!!!!!”


****************************************************


p/s:semoga terhibur!!jan lupa bg feed back ok?Love u guys!!!

15 March, 2010

Substance 8 : Together


Substance 8 : Together


Sedar tadi Dave memerhati gerak-geri Aqua.Matanya seperti sudah dipakukan ke tubuhnya.Aqua perasaan itu,tapi dia biarkan saja.Rimas?ya..memang rimas.Sejak Dave masuk kerja selepas waktu sekolah,tak habis-habis Dave memerhatinya.


“Woi!” tangan Dave yang sedang melap meja meluncur jatuh,hampir tumbang dia dibuatnya.Dave berdiri tegak memandang Alfa.


“Boleh jangan buat begitu?” kata Dave,sedikit geram.Alfa tergelak.


“Boleh jangan tengok kakak aku begitu boleh tak?” Alfa membalas.Dave berdehem.


“Mana ada,” nafinya pula.


“Memang ada,” jawab Alfa lagi lalu terus beredar.Ingin saja Dave membalingnya dengan tuala di tangannya itu.


“Aura!” panggil Puan Newlina.Aura yang sedang menghidangkan pesanan di sudut bahagian pintu segera kembali ke dapur sebaik meletakkan pesanan.Dave tetap memerhati.


“Ya ma?”


“Ni tolong belikan bahan.Semua ada dalam senarai ni,” puan Newlina menghulurkan sekeping kertas kecil kepada Aqua.Aqua meneliti isi kandung kertas itu.Berkerut-kerut keningnya membaca kertas tersebut.Banyaknya…dan..tulisan apa ni???


“Hah..kenapa?” Aqua tersentak.Dia tersengih.


“Takda..saya pergi sekarang,” dia terus membuka apron yang terikat di panggangnya dan bergegas keluar.Dave sempat menangkap banyang Aqua keluar dari pintu.Dave menghentikan kerja melap meja.Kemudian dia tersenyum sengih.Hehehe…timbul idea jahatnya.


Buk!


Langkah Aqua terhenti,belakang kepala segera dipegang.Terasa seperti kepalanya baru saja dibaling dengan benda keras.Kemudian menoleh ke belakang.Siapa yang baling?Matanya sudah meliar seluruh kawasan lorong itu.Wajahnya sudah berkerut.Dia berpaling semula,masih dengan wajah berkerutnya.Sakit tu..


Dua langkah,buk!Aqua berhenti semula.Lama-lama dia berdiri,membatu.Tahan geram.Sesaat kemudian dia terus menoleh dan…


“Bahh!!!” gedebuk!Dave tiba-tiba muncul di depannya,akibat terlalu terkejut Aqua jatuh terduduk.Dave terdiam,wajahnya segera menjadi kaku.Matilah..


“Arh…sakit..” Aqua mengaduh.Dave sudah mengetap bibir.


“Okey?” Aqua mengangkat muka.Dave segera menekup muka dengan kedua-dua tangannya.Takut diapa-apakan Aqua.Aqua mengerut kening.


“Okey..” jawabnya lalu bangkit sambil mengibas-ngibas punggungnya.Dave dipandang semula.Masih dengan menekup kepala.


“Dave?Kenapa kau?” soalnya sambil menepuk bahu Dave.Perlahan-lahan Dave melarikan tangannya.


“Kenapa?” soal Aqua lagi.


“Kau okey?” soal Dave.


“Okey..yang kau tu kenapa?” Dave menggeleng.Aqua tersenyum,dia terus menoleh menyambung langkahnya yang diganggu Dave tadi.Dave segera mengejar Aqua.


“Kenapa kau ikut saya?” soalnya sambil berjalan.Dave memasukkan kedua-dua tangannya ke poket belakang seluar.


“Takda..saja.Kawasan sinikan banyak anjing..” Aqua tergelak.


“Kenapa kalau banyak anjing?”


“Kau kan takut dengan anjing,aku temankan kaulah,” Oooo…ya..Jun,BJ dan Micky pn cakap begitu juga.Aura..Aura..kenapa kau boleh takut dengan binatang comel?


“Thank you..kalau dah macam tu,boleh tolong translate tulisan ni tak?” Aqua berhenti lalu mengeluarkan kertas yang diberi ibunya itu kepada Dave.Kertas berganti tangan.


“Tak perlu..kita cari sama-sama bahan ni.Jom!” Dave segera menarik tangan Aqua menuju ke pasar berdekatan.Aqua sekadar menurut.Jantungnya terus berdegup kencang sejurus tangan mereka bertaut.Aqua menelan liur.Perasaannya sudah bercampur baur.Dia tidak tahu perasaan jenis apa yang sedang dialaminya.


Mereka kini sudah berada di tengah-tengan pasar raya,tangan kekal berpaut.Aqua sudah mula rasa janggal.


“Dave,tangan saya,” kata Aqua.Dave segera berpaling tapi tidak melepaskan tangan Aqua.


“Wei..bukan kita tak pernah pegang tangan pun..sini!” Dave tidak mengendahakan permintaan Aqua,mereka terus saja masuk di celah-celah orang ramai untuk mendapatkan kedai yang menjual bahan-bahan seperti yang tertera dikertas.Memandangkan restaurant milik keluarga Aura sudah tidak laku lagi,mereka tiada pembekal.


Setelah siap membeli-belah,mereka pun keluar dari pasar raya.Dave mendahului Aqua.Dave mendengus sambil menoleh ke belakang.Kelihatan Aqua seperti tidak larat mengangkat plastic putih yang dipenuhi sayur-sayuran itu.Sedangkan Dave memengang plastic yang sama,cuma Dave memegang dua plastic.Dave mendekati

Aqua.


“Sejak bila kau ada penyakit lemah ni,huh?” katanya.Plastik di tangan kiri dipindahkan ke kanan,plastic yang ditangan Aqua di ambil.Aqua pelik.


“Dave,berat!” Dave memandang Aqua.


“Sebab beratlah aku perlu angkat.Plastik ringan macam ni pun kau tak boleh angkat.Apa kau buat?” kata Dave,Aqua menunduk.OMG…


“Dah jom..” Dave melangkah.Lama-lama Aqua berdiri dan terus menikut jejak Dave.


“Dave,jam berapa sekarang?” soal Aqua sambil berlari ke arah Dave.


“I think it’s 4..sebab yang kita keluar tadi jam 2 ptg,” terlopong mulut Aqua.Langkahnya segera terhenti.Ya ampun…Aura!Matilah kali ni…


“Minta maaf ya Dave..saya perlu balik sekarang.Saya ada emergency!Sorry..!!!” dia berlari meninggalkan Dave sambil melaungkan kata-katanya.Dave terkulat memandang Aqua yang sudah jauh meninggalkannya.Bahunya sudah jatuh.


“Dia tinggalkan aku???”

*****


Sebaik tiba di pondok bawah Tokong,Aqua segera mencari tempat duduk.Walaupun sudah melabuh punggung,dia masih tercungap-cungap.Penat berlari menaiki bukit.Matanya meliar di sekeliling kawasan pondok,apabila mendapati baying Aura tiada,dia menghembus nafas lega.Entah kenapa..dia betul-betul takutkan Aura sedangkan wajah mereka hampir seiras.


Dia mengibas-ngibaskan fail lutsinar itu ke mukanya.Menghilangkan kepanasan.Setelah hampir kering peluhnya,dia membelek semula fail itu.Itu adalah fail Aura yang mengandungi gambar-gambar kawannya,itulah yang mereka bincangkan kemarin di talian.Amat susah untuk mencari fail itu kerana kunci laci telah disembunyikan oleh Aura.Nasib baik Aura memberitahu di mana kedudukan kunci itu.Dia masih ingat amaran Aura kemarin di talian.


“Jangan bongkar laci tu kalau dah nampak fail putih terus bawa keluar dan kunci semula,faham?”



Begitulah bunyi amaran Aura dan Aqua memang buat seperti yang di suruh.Apa yang ada di dalam laci itu pun dia tidak tahu.Nampak saja fail yang di maksudkan dia terus bawa keluar dan kunci laci itu semula.


Banyak gambar kawan-kawannya di dalam.Gambar seperti sebuah pasukan.Ya..pasukan bola tampar sekolah.Dalam gambar,Aura berada di tengah 10 orang perempuan dan dia memegang sebuah piala besar seperti piala Johan perlawanan.Bukan itu saja,banyak juga sijil-sijil olaraga yang di menangi Aura.Rupanya Aura seorang atlit..dan saya??Entahlah..saya Cuma ahli kelab kraftangan saja…


“Aqua…” Aqua mengangkat muka dari memandang fail.Dia segera mendapatkan Aura apabila melihat Aura sedang berjalan sambil membongkok.Baru beberapa hari tidak berjumpa,’badannya’ sudah berubah tua.


“Kenapa ni?” soal Aqua cemas sambil memapah Aura menuju ke pondok.


“Biar aku duduk dulu!” Aqua membantu Aura untuk melabuhkan punggung.Selepas melabuhkan

punggung dia terus berbaring.


“Ahh….” Kedengaran suara lega Aura.Aura turut membawa sebuah fail berwarna biru,mungkin itu juga mengandungi maklumat kawan-kawan Aqua.Atau lebih dari maklumat kawan-kawannya,maklumat Fax dan Leon turut berada di sana.


“Saya tolong kipas!” kata Aqua lalu mengipas Aura dengan fail putih di tangannya.


“Kenapa dengan kau?” soal Aqua dengan tangan yang masih mengipas Aura.


“Memang betullah Leon tu bukan manusia!” Aqua tersentak.


“Shiii!!!jangan panggil dia begitu!” kata Aqua dengan nada risau.Aura segera terbangun,dia memandang Aqua.


“Memang betul pun dia bukan manusia,” jawab Aura.Aqua menggeleng.


“Bukan itu..itu memang saya setuju tapi jangan panggil dia dengan nama tu,” Aura mengerut kening.


“Kenapa pula?”


“Well..saya tak tahu,tapi dia akan jadi lebih ganas kalau dia dipanggil dengan nama tu.Dia tak suka orang panggil di guna nama tu,” Aqua melapor.


“Kau pernah panggil dia dengan nama tu?”


“Tak..tapi saya pernah dengan orang panggil nama tu dan esoknya lelaki tu dibelasah teruk,” kata

Aqua.Glup!Aura menelan air liur.


“Saya sendiri tak tahu kenapa,tapi seingat saya..ada orang lain yang pernah memanggilnya dengan nama tu,tapi lupalah..” Aura mendengus.


“Kalau tak tahu jangan cakap.Okeylah..cepat mulakan perbincangan kita!” Aura menyerahkan fail biru di tangannya.Aqua menyambut.


“Bagitau aku semua tentang diri kau,” kata Aura.


“Em..aku ahli persatuan kraftangan,dan ahli seramai 9 orang.Semua ada dalam fail tu,”


  1. Farah Felecia,President.
  2. Jedah,Vice-President.
  3. Juriani,Setiausaha
  4. Amari,Timb.Setiausaha
  5. Aqua Arenetta,Bendahari



Pembacaan Aura terhenti apabila terbaca nama Aqua.Arenetta??


“Arenetta tu nama bapa kau eh?” soal Aura.Aqua menggeleng.


“Nama belakang saya,kenapa?”


“Takda..nama belakang aku pun Arenetta juga.Jodoh!” kata Aura sambil tersenyum.


“Fax tu orangnya macam mana?” soal Aura.Serta-merta Aqua berubah riak.


“Kau jumpa Fax?”


Aura mengangguk. “Kemarin.Kenapa kau macam terkejut?Dia tu boyfriend kaukah?” Aqua terus menggeleng berkali-kali.


“Bukanlah!Tapi jangan terlalu dekat dengannya,dia tu suka dengan peremuan.Perempuan keliling pinggang,” Aqua seakan memberi amaran.


“Kau ingat aku apa?Suka lelaki macam dia?”


“Sorry..”


“Aura,Cherry tu siapa?” giliran Aura pula berubah riak muka.


“Cherry?Emm..perempuan yang suka dengan Dave.3 tahun dia mengejar Dave.Kenapa dengan dia?”


“Dia dah jadi girlfriend Dave..” Oooo..mulut Aura membulat.Seperti yang sudah dijangka.Ngamlah tu..sama-sama pandai,sama-sama cantik!


“Oya..kau ahli kelab bola tampar kan?” Aura mengangguk.


“Hari tu,diorang paksa aku main bola tampar,”


“Hah??!Jadi macam mana?” Aura seakan terkejut.Aku hampir terlupa pasal diorang.


“Aku bagi alasan,dan hari sabtu ni diorang ada latihan.Kau mesti tolong saya Aura.Saya tak pandai main!”


“Ya..aku tahu.Sekejap,biar aku fikir,” lama Aura mendiamkan diri.Aqua sudah menggigit jari.Sudahlah dia tu kaki bangku,bukan pernah main atau ikut apa-apa sukan,yang dia tahu menjahit dan menanun saja.


“Ah!” Aura memetik jari.Dia sudah dapat idea.Aqua membetulkan duduknya.


Ada satu gelanggang,gelanggang di mana hanya aku dan Dave saja yang tahu.Kita akan berlatih di sana,setiap petang jam 6.Macam mana?” Aqua mengangguk.


“Tapi macam mana nak pergi sana?”


“Jom..aku tunjukkan jalan!” Aura segera bangkit dan keluar dari pondok.Aqua membuntuti Aura.


*****




Cakera padat bulat berwarna emas itu di masukkan ke dalam DVD player.Butang play di remote ditekan.Video yang di rakam sehari yang lalu bermain semula di kaca tv LCD di biliknya.Senyuman devil terukir di bibir Leon.


Rakaman itu berlatar belakangkan bilik empat penjuru,di tengah-tengah bilik itu ada sebuah meja bulat dan satu meja empat segi bernama Leon Shinichi,di bawah nama itu tertera perkataan ‘Ketua Persatuan Pelajar’.Kelihatan Leon sedang duduk di hadapan Aura dan kamera itu berada di belakang Aura.Berada di tempat tersembunyi.Dan semestinya Aura tidak tahu akan kewujudan kamera itu.


Perlahan-lahan Aura melutut di hadapan Leon yang sedang duduk dengan kaki bersilang.Tangannya berbalut dengan kain putih.Senyuman kemenangan tidak pernah padam dibibirnya.


“Ampunkan aku,master.Kejadian ini tidak akan berulang lagi.Aku berjanji.” Lafas Aura sambil tunduk mencecah lantai.


“Aku nak kau tunduk tiga kali di hadapan aku,” kedengara suara Leon memerintah.Lagak seperti seorang raja.Aura segera mengangkat muka,wajahnya jelas menampakkan ketidakpuasan hati.


“Kenapa?Menyesal?” Leon seakan memancing.Dia betul-betul mahu Aura tunduk kepadanya.Aura mendengus.Walaupun hatinya sudah sakit sepeti dibakar,dia tetap menurut.Itu adalah keputusannya,dan tiada siapa yang boleh mengubah keputusannya walaupun dia tahu pada akbirnya dia yang akan disakiti.


Leon tersentak apabila Aura betul-betul melakukan seperti yang diperintahkan.Aura tunduk tiga kali sehingga dahinya mencecah lantai.Aku akan benci kau buat selama-lamanya,Leon!!


Selesai tunduk ala-ala jepun,Aura segera berdiri.


“Kau puas hati?” soal Aura.Leon tersenyum,dia menepuk tangan sebanyak tiga kali,konon menunjukkan betapa kagumnya dia dengan Aura.


“Bagus,dan kau akan selama-lamanya menjadi hamba abdi aku,” kata Leon.Aura tidak menjawab.


“Lepas ni,aku nak kau datang ke rumah aku,” arah Leon lagi.Aura menutup rapat matanya.


“Buat apa?”


“Sebab kau hamba abdi aku,jadi kau akan mengantikan pembantu peribadi aku,” ternganya mulut Aura.Gila ini!!!


“kau tau kan aku ada kerja amal di sekolah.Aku mana boleh buat dua kerja dalam satu masa!” Aura seakan membantah.


“Yes you can and you will!” jawab Leon.Aura mendengus kasar.


“Apa aku nak buat di sana?”


“kau akan tahu,sekarang keluar!” katanya seakan menghalau(memang pun).Tanpa banyak bercakap,Aura terus keluar dari bilik itu.Pintu dihempap kuat.Tunjuk perasaan.Leon tersenyum.Dia terus mendapatkan kamera yang tersembunyi di sebalik pasu bunga.



Butang pause ditekan,dan ketawanya serta-merta pecah.Bangga dengan diri yang dapat menundukkan Aura yang disangkanya Aqua.Walaupun begitu di mendapati sedikit ganjil dengan sikap Aqua.Selalunya Aqua tidak pernah berani mempertahankan sesiapa apabila melibatkan dia dalam apa-apa situasi.Aqua terlalu takut dengannya.Dan selepas dua bulan mengurung diri,sikap Aqua terus berubah.Mungkin otaknya sudah di’scan’ dengan masa lampaunya sendiri.


*****


“Selamat datang!” ucap Dave.BJ,Micky dan Jun melangkah masuk ke dalam restaurant itu.Dave tidak dapat berkata-kata.


“Silakan duduk,” kata Puan Newlina,mereka pun mengambil tempat.Alfa yang baru balik dari menghantar pesanan turut berubah kaku. Alfa segera merapati Dave.Lengan Dave disiku.


“Wei..dorang nak apa datang sini?” soal Alfa.Dave angkat bahu.


“Dave apa kau buat,cepat ambil pesanan!” Dave tersentak mendengar arahan puan Newlina.Dia segera mendekati meja mereka.


“Dave,Aura mana?” soal BJ sebaik Dave berhenti,dia sedang bersedia mengambil pesanan.


“Tak tahu..kamu nak apa?kamu datang sini nak makan,kan?” kata Dave.


“Tak juga..kami nak jumpa Aura,” jawab Jun.


“Sebenarnya kami sini sebab Aura yang suruh datang,” bulat mata Dave.Dadanya tiba-tiba terasa sakit.


“Dia takda,kamu nak apa?” soal Dave,suaranya kedengaran sedikit kasar.


“Em..kata Aura spaghetti alfredo sedap.Aku nak tu!” kata Jun.Micky dan BJ turut meminta hindangan yang sama.


“Hai!!!” serentak kepala mereka berpaling kea rah pintu masuk restaurant.Sebaik ternampak Aqua melangkah masuk,senyuman terus mekar di bibir 3 lelaki itu.Wajah Dave seperti tidak mahu Aqua pulang ke restaurant itu.Tapi jam sudah menunjukkan dekat jam 8 malam.Memang patut dia balik sekarang.Dave bermonolog.Aqua tidak mengendahkan kehadiran Dave di situ,dia terus melabuhkan punggung.


“Kamu datang?Kamu sudah minta pesanan?” kata Aqua.Mereka mengangguk,bibir kekal tersenyum.Seperti bidadari baru saja bersama mereka.Mata Dave sudah berubah tajam.


“Minum?” soal Aqua lagi.


“Belum,” jawab BJ.Aqua terus memandang Dave.Dia berdiri dan terus mengambil notepad di tangan Dave.Dia mengambil ahli Dave.Dave mengundur ke belakang.


Dia membiarkan Aqua mengetuai semuanya.Dengan hati yang panas dia berlalu ke dapur.Dia bersandar.Tangannya memegang dada.kenapa dengan aku ni???


Tiba-tiba poketnya terasa bergegar dan lagu Romantic dari Shinee kedengaran.Dia terus tahu itu panggilan dari Cherry.


“Hello Cherry,”


“Sayang,aku ada kat luar restaurant Aura ni.Boleh keluar tak?” kedengaran suara manja Cherry.Dave terus tersenyum mekar.Sakit di hatinya serta-merta hilang.Dia keluar dari dapur untuk mendapatkan Cherry.


Sebaik dia keluar dari dapur,kelihatan Cherry sedang menguak pintu bersama dua orang kawannya.Aqua,BJ,Jun dan Micky sedang memandang mereka.Aqua memandang Dave.Dave tersenyum.Aqua terus berdiri.


“Selamat datang,silakan duduk!” Aqua mempersilakan Cherry dan kawan-kawannya mengambil tempat.


“Aku tak datang untuk makan,” kata Cherry.Wajah Dave terus berubah.


“Masa kerja Dave sudah tamat kan?” kata Cherry lagi.Aqua memandang jam yang melekat di dinding.7.45 pm.Dia tertunduk.


“Jom Dave.Kita tengok wayang,” kata Cherry lagi.Baru Dave perasaan,masa kerjanya sudah tamat 3 jam yang lalu,dia terleka menunggu Aqua balik.Apron di buka dari tubuhnya.


“Jomlah!” Dave bersetuju.Aqua seakan tersentak.Well..pergilah..Aqua terus berlalu ke dapur mengambil pesanan Jun,BJ dan Micky.Dave dan Cherry bersama kawan-kawannya keluar dari restaurant itu.


**************************************************


p/s: ellow guys..sorry lambat post n3..hehe..enjoy..please bg feed back ok?luv u guys!!

Total Pageviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hak Cipta Mutlak @ OkiE a.k.a WitcH 2011

Perhatian! Jalan cerita atau watak-watak didalam Enovel ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal. Saya harap, pembaca-pembaca blog ini dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Terima Kasih <3

Adalah dinyatakan bahawa semua yang ada dalam blog
SoulMate http://bluevioletsky.blogspot.com adalah hak milik Okie a.k.a WitcH.Ia sama sekali tidak dibenarkan untuk digunapakai oleh sesiapa.Apa-apa tindakkan yang melibatkan peng'copy'an ataupun mautturun haruslah mempunyai kebenaran daripada penulis blog ini.